Yağ enjeksiyonu ile vücudun belirli bölgelerinden yağ alınarak, diğer bölgelerine transfer edilmektedir. Yağ enjeksiyonu kalıcı bir dolgunluk sağlar mı? Yağ enjeksiyonu ile transfer edilen yağ hücrelerinin yaşama süresi ile birlikte yağ enjeksiyonunun kalıcılığı doğru orantılı olmaktadır. Yani transfer edilen yağ hücrelerinin yaşam süresi kadar yağ enjeksiyonu ile transfer edilen yağlar kalıcı olur.
Yağ enjeksiyonu nedir? Vücudun ve yüzün çeşitli bölgelerinde dolgunluk sağlamak için bölgelere uygulanan yağ enjekte İşlemidir. Dolgunluk sağlamak için bölgelere yağ enjekte edilmektedir. Bu bölgeler alın, yanaklar, dudaklar, yanak bölgesi, dudak çizgisi, kalça, çene ucu, bacaklar ve çökük olan alanlar olmaktadır. Yağ enjeksiyonu için yağlar nerelerden alınır? Yağlar genellikle karın bölgesinden alınmaktadır ve özel liposuction enjektörleri ile alınır. Bununla birlikte, kalça bölgesi ve bel bölgesinden de yağ alımı yapılabilir. Liposuction yapılacak olan kişilerde bacak ve kollardan yağ alınabilir. Ayrıca, göz kapağı estetiği yaptıracak olan kişilerin göz altı torbalarından da yağ alınarak yağ enjeksiyonu için kullanılabilir.
Yağ enjeksiyonu nasıl yapılır? Yağ enjeksiyonu genel olarak lokal anestezi olarak gerçekleştirilir. Bazen genel anestezi de yapılabilir. Yağ enjeksiyonu ile alınan yağlar bazı özel işlemlerden geçirilir. Bu özel işlemler santrifüj ve yıkama olmaktadır. Özel işlemlerden geçirildikten sonra enjeksiyon yapılacak olan bölgeye aktarılır ve enjekte edilir. Yağ enjeksiyonu yapılırken herhangi bir kesi yapılmadığı için iz kalmaz.
Yağ enjeksiyonu nasıl uygulanır? Son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte yağ enjekte işlemleri için yeni cihazlar geliştirilmiştir. Bu cihazlarla birlikte alınan yağlar hava ile temas etmeden transfer edilmektedir. Böylelikle doku kaybı daha az olur ve yağların kalıcılık süresi de uzamış olur. Bu yüzden yağ enjeksiyonu diğer yöntemlerden daha kalıcıdır diyebiliriz. Yapılan işlemlerde, alınan yağın nasıl alındığına, nasıl transfer edildiğine göre yağ hücrelerinin hangi oranda canlı kalacağı değişim gösterir. Yağ transferi ile aktarılan yağların yaklaşık olarak %40’ı altı ay sonra kalıcılığını devam ettirmektedir. Bundan dolayı, bazı durumlarda yağ enjeksiyonun tekrarı yapılabilir.
Hareketsiz bölgelere yapılan yağ enjeksiyonu daha başarılı ve daha etkili olmaktadır. Örnek verecek olursak yanak bölgesine yapılan bir yağ enjeksiyonu daha başarılı olur. Fakat bacak hareketli bir bölge olduğu için bacak bölgesine yapılan yağ enjeksiyonu ise daha az başarılı olabilir.
Yağ enjeksiyonu İstanbul olarak uygulanan en yaygın bölge yüz bölgesidir. Ağız kenarındaki kırışıkları doldurarak yok etmek, dudakları kalınlaştırmak, alt çene bölgesini büyütmek, elmacık kemiklerini dolgunlaştırmak için yağ dolguları yapılmaktadır. Bazı durumlarda yağ enjeksiyonu yapılmadan önce prova işlemleri yapılabilir. Elmacık kemikleri olan hastaya yağ enjeksiyonu yapılarak elde edilecek sonuç, önceden prova edilerek gösterilir.
Aynı zamanda yağ enjeksiyonu kalçaların şeklini düzeltmek için de yapılmaktadır. Daha önceden yapılmış olan liposuction sonrası oluşan deformeleri düzenlemek, çökükleri tekrar yerine getirmek amacıyla da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Yüzde oluşan çöküntüler, yağ enjeksiyonu ile doldurularak onarılabilmektedir.
Yağ enjeksiyonu ameliyatsız olarak yapılabilir. Ameliyat olmadığı için yapılan yağ enjekte transferinden sonra hastada herhangi bir kesi izi oluşmaz. Hasta normal yaşantısına birkaç gün içinde dönebilir. Yağ enjeksiyon işlemi yapıldıktan sonra yağ transferi yapılan yağlar belli bir süre sonra erimektedir. Bu da dolgunluk kaybına yol açabilir ve işlemin tekrarı gerekir.
Eğer yüz germe işleminde bir yağ enjeksiyonu veya da dolgunlaştırılması yapılacaksa cerrahi bir girişim gerekli olabilir. Yağ enjeksiyonu ameliyatı yapıldıktan sonra hastanede kalış süresi ne kadardır? Enjeksiyon tedavisi genel anestezi ya da lokal anestezi şeklinde yapılabilir. Hastanede yatış gerektirmeyen bir tedavi yöntemidir. Yapılan tedaviden sonra birkaç saat sonra hasta evine gidebilir. Bununla birlikte, her cerrahi girişimde ortaya çıkabilen enfeksiyon riski mevcuttur. Enfeksiyon belirtileri, uygulama yapılan bölgede aşırı hassasiyet, kızarıklık, ağrı, vücut ısısında yükselmedir. Bu durumda uygun antibiyotik kullanımı önerilir.