Skip links
Obezite Cerrahisi

Tüp Mide Obezite Cerrahisi

    Çağımızın en önemli hastalıklarından bir tanesi olan obezitenin, pek çok farklı şekilde ortaya çıktığını, temelinde sağlıksız beslenme ve hareketsizliğin olduğu biliyoruz. Ancak ne yazık ki her geçen gün gıdalar daha fazla şeker ve yağ içermeye başladı, insanlar evden çalışma gibi pek çok yeni sisteme entegre oldu. Bu da doğal olarak obezitenin artırışı için oldukça önemli gerçekler. Elbette ki içerisinde bulunduğumuz pandemi de, ne yazık ki bunu tetikliyor. Peki, obeziteden kurtulmak mümkün mü?

    Obezite cerrahisi nedir? Nasıl uygulanır? Gelin bu ve diğer pek çok detayı birlikte inceleyelim.

    Obezite Nedir? Nasıl Ortaya Çıkar?

    Vücutta, normal olan seviyenin çok üzerinde yağ birikiminin oluşması, obezite olarak adlandırılmaktadır. Kişinin boy ve kilo değerlerinin hesaplanması ile anlaşılan obezite, çağın en büyük sağlık problemlerinden bir tanesidir. Üstelik kendisi başlı başına bir sağlık problemi olmanın yanında, diğer pek çok ölümcül hastalığı da tetikler. Bu nedenle önü alınması gereken bir sağlık problemidir. Peki, obezite sınırında olup olmadığımız nasıl anlaşılır? Tabi ki Vücut Kitle Endeksi hesaplaması ile.

    Tüp mide Ameliyatı Vücut Kitle Endeksi Hesaplama

    Kişinin boyunun uzunluğunun karesi alınır. Yani kişi 1.85 boyunda ise, 1.85*1,85 = 3,42. Sonrasında ise kişinin kilo bilgisi gerekir. Kişinin 120 kg ağırlığında olduğunu varsayalım. Bu durumda, 120/3,42 şeklinde bir işlem uygulamalısınız. Tüp mide obezite cerrahisi sonucu da 35,08 çıkar. Yeni kişi obezite sınırının üzerinde demektir. Normal kiloda olan, sağlıklı bir bireyin kitle endeksi puanının 18.5 ila 25 arasında olması gerekir. 25 ve üzeri kişinin fazla kilolu olduğunu gösterir. 30 ve üzeri obezite olduğu anlamına gelirken, 40’ın üzeri ise morbid obezite olarak adlandırılır. Peki, bu hastalığın tedavisi olan obezite cerrahisi nedir?

    Obezite Cerrahisi Nedir?

    Her zaman tercih edilmeyen, bir türlü istenilen kilolara düşülemeyen durumlarda kullanılan, pek çok farklı tekniği bulunan bir kilo verme yöntemi olarak bilinmektedir. Diyet, egzersiz ve diğer doğal yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda, obezite cerrahisine başvurulur. En son çare olarak tercih edilmesi gerekir. Peki, bu cerrahi operasyon ile ilgili olarak bilinmesi gereken temel hususlar nelerdir?

    Cerrahi operasyon öncesinde hastanın tüm tetkiklerinin yapılması, cerrahi operasyona uygun olup olmadığının belirlenmesi gerekir.
    Bu operasyon için kişinin vücut kitle endeksinin 30-35 arasında (şeker, kalp ve karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıkları varsa) ya da 40’ın üzerinde olması gerekir.
    Yaş bu tip operasyonlarda önemlidir. Genellikle 65 yaş ve altına yapılır. Ancak hastanın sağlığına göre 65 yaş üzerindeki kişilere de bu operasyon uygulanabilmektedir.
    Yukarıda da görüldüğü üzere, hastanın durumu ve cerrahi operasyonun gidişatına göre bir planlamanın yapılması gerekir. Riski düşük bir ameliyat olmadığı unutulmamalıdır. Peki, ne gibi riskler bulunur?

    Obezite Cerrahisinin Riskleri

    Cerrahi operasyonlarının her birinin çeşitli riskleri bulunur ve bu riskler her operasyonda değişikliğe uğrayabilir. Ancak obezite cerrahisinin farklı türden riskleri bulunmaz. Bu tür riskler aşağıdaki gibidir:

    • Kan pıhtılaşması,
    • Hayati riskler,
    • Enfeksiyon riski,
    • Solunum ve akciğer problemleri ve
    • Çeşitli komplikasyonlar olmak üzere, pek çok farklı riskten söz etmek mümkün.

    Yukarıda belirtilen riskler, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu sebeple çok daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Süreç hakkında doktorunuz size gerekli olan bilgileri de aktaracaktır. Ancak burada bilinmesi gereken en önemli konu, doktorun haberi olmadan herhangi bir ilaç kullanımı gerçekleştirmemek, doktorun önerilerine sonuna kadar uymaktır. Ayrıca bu tür bir cerrahi operasyonun pek çok farklı türü olduğundan da söz etmek mümkün.

    Obezite Cerrahisinde Ameliyat Çeşitleri

    Tüp Mide Ameliyatı

    Fazla kilolarından kurtulmak isteyen kişilerin başvurdukları yollardan bir tanesi olan obezite cerrahisi, doğal yollarla kilo verilemediğinde tercih edilir. Bu sebeple kişinin sağlık durumuna ya da fiziksel özelliklerine göre çeşitli ameliyat teknikleri bulunur. Bunlar arasında en popüleri tüp mide ameliyatıdır. Şimdi tüp mide ve diğer ameliyat çeşitlerin size bahsedelim

    Tüp Mide Ameliyatı

    En fazla tercih edilen obezite cerrahisi operasyonlarından bir tanesi olan tüp mide ameliyatı, ayrıca mide küçültme ameliyatı olarak da bilinir. Midenin belirli bir bölümünün alınması ile gerçekleştirilen bir ameliyattır ve süreç aşağıdaki gibi ilerlemektedir:

    • Midenin bir tüp haline getirilmesi ve bu şekilde kişinin iştahının azaltılması sağlanır. Midenin %80 ila %90 arasındaki bir kısmı, cerrahi operasyon ile çıkarılır.
    • Büyük ölçüde küçülen mide sebebi ile kişinin kalori alımı kısılacaktır.
    • Ameliyat süresi ortalama 2 saattir.
    • Kişi ameliyat olduktan sonra ortalama olarak 2 ila 3 gün hastanede gözetim altında olması gerekir.
    • Özellikle ameliyat sonrasında kişinin 2 hafta sıvı gıdalar tüketmesi gerekir. Sonraki 2 hafta da nitekim daha yumuşak gıdalar tüketilmelidir. Ancak bu 4 haftadan sonra kişi normal gıda alımına geçebilir.

    Yukarıdaki süreçleri içerisinde barındıran tüp mide ameliyatı, son dönemin en popüler cerrahi operasyonları arasında yer almaktadır.

    Mide Balonu

    Midenize yerleştirilen ve içerisinde hava ya da su bulunan bu silikon balon, midenizin boyutunun büyümesini sağlar. Büyüyen mide, kişinin daha az kalori almasını sağlar. Geçici bir yöntemdir ve ameliyat olmak istemeyenler tercih etmektedir. Ayrıca ülser ve mide delinmesi gibi rahatsızlıkları olanlara uygulanmaz. Mide balonu 6 ay ila 1 yıl arasında çıkarılması gerekeceği için, bu konuda doktorunuz ile sık sık iletişimde olmalısınız. Daha az yemek ve ameliyat olmak istemeyenler için, ön planda olan bir operasyon olarak dikkat çekmektedir.

    Gastrik By-Pass

    Midenin küçültülmesi ile ilgili bir operasyon olan Gastrik By-Pass, midenin ikiye bölünmesini sağlar. Diğerine göre daha küçük boyutta olan mideye, bypass edilen ince bağırsak bağlanır. Bunun sonucunda obezite sorunu olan hastalar, daha az yemek yiyecekleri için, hızlı bir şekilde kilo vermektedir. Mideye yapılan cerrahi bir operasyon olduğundan dolayı, yukarıda belirtilen tüm riskleri de içerisinde barındırmaktadır.

    Obezite cerrahisi, son dönemde artan obezite rahatsızlıkları ile çok fazla tercih edilmeye başlandı. Bunun psikolojik boyutu da göz önünde bulundurulması gerektiği için, bu tedaviyi talep eden hastalarla her türlü konunun en ince ayrıntısına kadar konuşulması, sonrasında tedavi için uygunluğun olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir.

    Leave a comment

    Call Now Button
    × WhatsApp