Skip links
PRP Tedavisi

PRP Tedavisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

    PRP tedavisi günümüzde ortopedik yakınmalardan saç dökülmesine kadar birçok farklı alanda kullanılan bir yöntemdir. Geniş kullanım alanı ve etki ettiği bölgede iyileşmeyi hızlandırması sebebiyle sıklıkla tercih edilen bu yöntem, çeşitli sağlık problemlerinde tek başına veya diğer tedavilere ek olarak kullanılabilmesi gibi avantajlara da sahiptir. PRP tedavisinin nasıl uygulandığı ve faydaları hakkında detaylı bilgi için, yazının devamını inceleyebilirsiniz.

    PRP Tedavisi Nedir?

    PRP tedavisi veya diğer adıyla trombositten zengin plazma uygulaması, bireyin kendi kanında bulunan trombositlerin ve diğer biyolojik faktörlerin uygun işlemlerden geçirilerek vücuda geri verildiği bir yöntemdir. PRP platelet rich plasma teriminin kısaltımı olarak ifade edilir ve kanın trombosit içeriği yüksek kısmı ile yapılan tıbbi tedaviyi vurgular.

    Trombositler, kanın pıhtılaşmasını sağlayan şekilli elemanlardır. Vücudun herhangi bir bölgesinde damar bütünlüğünün zedelendiği durumlarda, o bölgeye hücum ederek doku iyileşmesini aktive ederler.

    PRP sıvısının içerisinde barındırdığı büyüme faktörleri ise pıhtılaşma, hücre yenilenmesi, yara iyileşmesi gibi etkilere sahiptir. Böylece, PRP kök hücre aktivitesini düzenleyerek uygulandığı bölgede biyolojik tamir mekanizmalarını aktive eder ve daha hızlı iyileşmeyi sağlar. PRP tedavisinin yapılabildiği vücut kısımlarına şu şekilde örnekler verilebilir:

    • tendon
    • ligament
    • kas
    • eklem
    • cilt

    PRP Tedavisi Ne İşe Yarar?

    PRP tedavisi, güncel tıp alanında birçok farklı alanda tercih edilen bir yöntemdir. PRP tedavisinin kullanıldığı sağlık problemleri ise şöyledir:

    • Osteoartrit: Kireçlenme olarak da bilinen osteoartrit, eklem bölgesindeki kıkırdak dokunun hasarına bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde ilerleyerek ağrı, hareket kısıtlılığı, anatomik değişim gibi komplikasyon riskleri bulunur. PRP tedavisinde ise kıkırdak dokudaki yenilenme ve tamir mekanizmaları aktive edilir. Böylece bireylerin semptomlarında iyileşme hedeflenir.
    • Tendinit: Kas ile kemik arasındaki bağlantıyı sağlayan tendonlar, dayanıklı yapıları ile harekette görev alırlar. Fiziksel aktiviteler sırasında zorlanmaya bağlı olarak ise tenisçi dirseği (lateral epikondilit), atlayıcı dizi (patellar tendinit) gibi tendon hasarlarında ise PRP tedavisi ile ağrı ve diğer semptomlarda hafifleme sağlanır.
    • Spor yaralanmaları: Sportif faaliyetlerle uğraşan bireylerde, çeşitli hareketler sırasında aşırı kas zorlanmasına bağlı olarak ağrı, hareket problemi gibi şikayetler gelişebilir. PRP tedavisi ile burkulma ve kas yaralanmalarında iyileşme hedeflenir.
    • AlopesiSaç dökülmesi gelişiminde genetik, çevresel ve hormonal gibi farklı faktörler söz konusudur. PRP tedavisi sayesinde özellikle androjenik alopesi olarak adlandırılan erkek tipi hormonal saç dökülme problemine yönelik başarılı sonuçlar alınır. PRP saç büyümesini hızlandırarak dökülme gözlenen bölgelere etki gösterir.
    • Yaşlanma karşıtı kozmetik tedavi: PRP tedavisinin kullanım alanlarından bir diğeri de kozmetik problemlerdir. Özellikle yüz bölgesinde yaş ve çevresel stres koşullarına bağlı ortaya çıkan kırışıklık gibi yaşlanma problemleri için en sık tercih edilen yöntemler arasında PRP tedavisi yer alır.
    • Ameliyat sonrası hızlı iyileşme: Geçmiş dönemlerde plastik ve estetik ameliyatlardan sonra iyileşmeyi hızlandırmak amacıyla uygulanan PRP tedavisi, güncel olarak iyileşmesi uzun süren birçok dokuda operasyon sonrasında tercih edilir.

    PRP Tedavisi

    Kimler Tedaviye Uygundur?

    PRP tedavisi, yukarıda açıklanan sağlık problemlerine sahip bireylerde uygulanabilen güvenli ve pratik bir yöntemdir. PRP tedavisi yaptırmayı düşünüyorsanız, bu alanda uzman ve deneyimli bir doktora danışmanız önerilir.

    Doktorunuz, öncelikle genel sağlık durumunuzu ve aktif problemlerinizi incelemek amacıyla bir takım tetkikler ile muayene gerçekleştirir. Böylece, uygun tedavi yöntemini belirleyerek sizi yönlendirir. Tedavi için uygunluğun değerlendirilmesi sırasında ise mevcut ek hastalıklar, kullanılan ilaçlar ve bireyin uyumu gibi faktörler göz önünde bulundurulur.

    PRP Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

    Uygun bireylerde yapılan PRP tedavisi sayesinde birçok hastalığın iyileştirilmesinde başarılı sonuçlar elde edilir. Bununla birlikte, PRP tedavisinin aşağıdaki durumlarda yapılması önerilmez:

    • Trombositopeni (trombosit sayısının normal seviyeden düşük olması)
    • Trombosit fonksiyon bozuklukları
    • Anemi (Hemoglobin değerinin normalden az olması)
    • Kanser gibi kronik hastalıklar
    • Aktif enfeksiyon

    PRP Tedavisi

    Tedavi Hangi Yöntemle Yapılır?

    Doktorunuz, görüşme esnasında prp nasıl yapılır gibi merak ettiğiniz konularda sizi detaylıca bilgilendirir. PRP tedavisi, muayene ofisi şartlarında gerçekleştirilebilen hızlı bir uygulamadır. Randevu tarihinde geldiğinizde doktorunuz, kontrol muayenesinin ardından sizden kan örneği alarak santrifüj makinesine yerleştirir. Elde edilen kan miktarı, tedavinin uygulandığı bölgeye göre değişkenlik göstermekle birlikte birkaç kan tüpünü geçmez.

    Santrifüj makinesine yerleştirilen tüpler, ortalama 15 dakika boyunca cihazda işleme sokulurlar. Böylece, kan hücreleri gibi kanı oluşturan farklı kısımlar birbirlerinden ayrıştırılarak istenen plazma sıvısı toplanır. Kişinin kendi kanından toplanan plazma, hedeflenen bölgeye uygun şekilde enjekte edilir ve seans tamamlanır.

    Tedavi sırasında ağrı oluşmaması için lokal anestezik etkili ilaçlar da PRP ile birlikte enjekte edilebilir. Ameliyat sonrası hızlı iyileşme amacıyla PRP uygulanan durumda ise enjeksiyon işlemi operasyon esnasında gerçekleştirilir. Bu esnada, tendon ve eklem gibi yapılara uygulanan işlemler için ultrason görüntülemesinden de yararlanılır.

    Cilt için yapılan kozmetik tedavilerde ise küçük enjeksiyonlar halinde uygulama gerçekleştirilir. Seanslar, hedeflenen bölgeye göre değişmekle birlikte ortalama 30 dk içerisinde tamamlanır.

    PRP Tedavisi Kaç Seans Sürer?

    PRP tedavisinin kaç seans ile gerçekleştirilmesi gerektiği konusunda ortak bir cevap yoktur. Seans sayısı, bireyin hangi amaçla PRP uygulamasından yararlandığına ve işlem yapılması planlanan bölgenin özelliklerine göre belirlenir.

    Çoğunlukla tek bir seans ile semptomlarda belirgin düzelme gözlenirken, gerekli görüldüğü takdirde ek seanslar uygulanır. Seanslar, 2 veya 3 hafta aralıklar ile yapılır. PRP uygulamaları temel olarak hasarlı bölgedeki tamir mekanizmalarının aktive ederler. Dolayısıyla, seans sonrasında belirgin sonuçların gözlenmesi için birkaç hafta gerekir.

    PRP Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

    PRP uygulaması yaptıran bireylerin, tedavi süreci boyunca özen göstermeleri gereken bazı unsurlar bulunur. PRP tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler ise şöyledir:

    • Her tıbbi tedavi yönteminde olduğu gibi, PRP uygulaması da yetkinlik gerektirir ve yalnızca lisans sahibi hekimler tarafından gerçekleştirilebilir. Bu nedenle, tedavi yaptırmayı düşündüğünüz merkez ve hekim hakkında önceden araştırma yaparak bilgi sahibi olmanız önerilir.
    • Kullandığınız ilaçlar, vitamin, mineral ve diğer takviyeler konusunda tedavi öncesinde doktorunuza danışmanız tavsiye edilir. Aspirin, ibuprofen gibi etken maddelere sahip ilaçların kan sulandırıcı etkilerinden ötürü tedavi sürecini olumsuz etkileyerek yan etki riski oluştururlar. Ek olarak, omega-3 gibi takviyeler de PRP tedavisine olumsuz etki oluşturabildiklerinden dolayı kullanılmamalıdır.
    • Randevu öncesinde yeterli miktarda sıvı aldığınızdan ve tok olduğunuzdan emin olmanız tavsiye edilir.
    • PRP tedavisinden sonra, işlemin uygulandığı bölgeyi çevresel hasarlardan korumanız ve dinlendirmeniz önerilir. Özellikle yüz bölgesine uygulanan enjeksiyonlarda cilt bakımınızı ihmal etmemelisiniz. Doktorunuza danıştığınız müddetçe günlük aktivitelerinize devam etmenizde herhangi bir sakınca yoktur.
    • PRP tedavisi sonrasında, enjeksiyon yapılan bölgenin 48 saat boyunca yıkanmaması gerekir.
    • PRP tedavisinden başarılı sonuç alınabilmesi için doktorunuz tarafından belirtilen seans sayılarına uyulması önemlidir.
    • İyileşme sürecinde rutin doktor kontrollerinizi aksatmamanız gerekir. Böylece, her seans sonrasındaki gelişmeler yakından takip edilerek ek seans gerekip gerekmediği belirlenir.

    Tedavinin Yan Etkileri Bulunur mu?

    PRP tedavisi uygun bireylerde, deneyimli uzmanlar tarafından doğru teknik ile uygulandığında yan etkisi yoktur ve tamamen güvenli bir prosedürdür. Bununla birlikte, özellikle PRP yöntemi için uygun olmayan bireylerdeki kanama bozukluğu gibi problemler istenmeyen yan etkilere sebep olabilir. PRP tedavisinde enjekte edilen sıvı, kişinin kendi kanından alınarak elde edildiği için alerjik reaksiyon bakımından düşük riske sahiptir.

    PRP uygulamasından nadir olarak gözlenebilen yan etkiler ise ağrı, doku ve sinir hasarı, enfeksiyon şeklinde sıralanır. Bu yan etkiler, PRP tedavisinin kendisinden ziyade enjeksiyon uygulaması ile ilgilidir. Yukarıda belirtilen veya bunların dışında herhangi bir şikayet gözlemlediğinizde mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde doktorunuza danışmalı ve bilgi almalısınız.

    PRP Tedavisi Fiyatları

    PRP tedavisi yapan merkeze, ekipman donanımına, doktora ve yönteme göre fiyatlar değişkenlik gösterir. Net fiyatlar ise, doktorunuz tarafından gerçekleştirilen muayene sonrasında yapılması planlanan tedavinin türüne göre belirlenir.

    PRP tedavi masraflarının sigortanız veya sağlık güvenceniz tarafından ne oranda karşılandığını öğrenmek için önceden araştırarak bilgi almanız önerilir. PRP tedavisi yaptırmayı düşünüyorsanız, uzman bir doktora danışarak muayene olabilirsiniz.

    PRP tedavisi Seans Fiyatları: 2500 ₺ bandındadır. Size özel sunacağımız paket fiyatlardan yararlanmak ve kampanyalar hakkında bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz. Bizlere +90 555 104 56 60 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Detaylı vaka görmek için instagram ve youtube adreslerimizden bizi takip edebilirsiniz.

     

    1. Prp nin fiatı nedir Kaça uygulanıyor

    Comments are closed.

    Call Now Button
    × WhatsApp