Skip links

Komedon Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

    Komedon nedir?

    Sivilcelerle ilgili çeşitli bilgilere sahipseniz komedonun ne anlama geldiğini biliyor olabilirsiniz. Genel olarak yaygın bir biçimde görülen akne türlerini tanımlayan bir ifadedir. Komedon beyaz veya siyah olarak karşınıza çıkabilir. Komedon cildinizdeki gözeneklerin çeşitli sebeplerle tıkanması sonucu oluşur. Gözeneklerin açılabilmesi için komedon tedavisi gereklidir.

    Komedon genetik bir miras olabileceği düşünülür. Ailenizde komedon ile uğraşmak zorunda kalan birileri varsa hormonlarınız komedon oluşumuna yatkın olabilir. Elbette komedon oluşumunun tek sebebi gen değildir.

    Komedon genelde alın ve çene kısmında gelişir. Beyaz nokta ve açık nokta en yaygın biçimleridir. Bazıları ise mikro düzeyde olurlar ve gözle görülmezler. Bazıları ise aşırı büyük olup cildin görünümünü etkilerler.

    Açık komedon nedir?

    Açık komedon siyah nokta gibi gözükür. Noktanın üzerinde koyu bir şişik yer alır. Tıkanmış gözenekler tamamen tıkalı değildirler. Gözenekleri tıkayan etkenler havayla etkileşime girerek noktanın renk değiştirmesini sağlarlar.

    Açık komedonun siyah renkte olmasının sebebi kir değildir. Rengini melanin pigmenti içerisinde yaşanan reaksiyondan alır. Açık komedonu sıktığınızda alt kısmın beyaz veya sarı renkte olduğunu görebilirsiniz.

    Kapalı komedon nedir?

    Kapalı komedon beyaz nokta gibi gözükür. Gözeneklerin tıkanması sonucu oluşur. Genellikle sahip olduğunuz cilt rengine yakın renktedir. Çok nadiren ağrı yapar. Ciltte dağınık bir şekilde veya kümeler halinde çıkabilir.

    Kapalı komedon oluşumu tıkanıklığın alt tabakalarda yaşanması durumunda gerçekleşir. Yoğunlukla alın, çene ve yanak bölgelerinde görülür. Herhangi bir enfeksiyon veya irin içermediğinden sıkılamaz.

    Komedon neden oluşur?

    Komedon oluşumuna sebebiyet veren pek çok farklı durumdan söz edilebilir. Genellikle en büyük sorumlu sıkışan saç kökleridir. Cilt hücrelerinin yenilenmesi gereklidir. Söz konusu sıkışıklık buna engel olur.

    Ciltteki sıkışıklık sebebiyle gözenekler doğal yağlarla dolar ve tıkanır. Komedon en çok yağlı cilde sahip olan kişileri etkiler. Aynı zamanda sigara tüketimi fazla olan kişileri etkileme olasılığı çok daha yüksektir.

    Yüksek süt tüketimi olan ve beslenme diyeti yağlı yiyeceklerden oluşan kişilerde komedon görülme riski yüksektir. Yanlış cilt bakım ürünlerinin kullanılması, lazer terapisi ve kimyasal peeling diğer etkin faktörlerdir.

    Komedon oluşumu engellenebilir mi?

    Komedon oluşumu belirli düzeye kadar engellenebilir. Günlük yaşantınıza çok ufak dokunuşlar yapmanız yeterlidir. Genetik kaynaklı bir oluşum söz konusu değilse basit adımlarla komedon oluşumunu engelleyebilirsiniz.

    • Doğru şampuan kullanımı: Saç yapınıza uygun bir şampuan kullanarak saçınızı düzenli olarak yıkamalısınız. Saçınızı temiz tutarak saçınıza yakın bölgelerde komedon oluşumunu azaltabilirsiniz.
    • Komedonları patlatmayın: Komedonları patlatmak yara izine neden olabilir. Parmaklarınızla bakteri yaymaya devam edip enfeksiyon oluşturabilir veya komedon oluşumunu tetikleyebilirsiniz.
    • Yüzünüzü temiz tutun: Yüzünüzü gün içerisinde düzenli olarak yıkamalısınız. Günde en az 2-3 kez yüzünüzü temizlemelisiniz. Özellikle terlediğinizde yüzünüzü yıkamanız çok önemlidir.
    • Cildinizi tahriş etmekten kaçının: Cilt temizliği çok önemli bir yere sahip olsa bile cildinizi aşındırıcı ürünler kullanmamalısınız. Ilık suyla cildinizi temizlemeniz ve hafifçe ovmanız yeterlidir.

    Komedon oluşumunu engellemek istiyorsanız cildinize uygun şekilde bakmanız gerekir. Ancak kimyasal ürünler kullanmaktan kaçınmalısınız. Böylece komedon dahil her türlü akne oluşumuna engel olabilirsiniz.

    Komedon tedavisi nedir?

    Komedon tedavisi pek çok farklı yöntemi içerebilir. Bununla birlikte temelde hedef yağ bezlerindeki aşırı sebum üretimine neden olan kaynağa ulaşmaktır. Komedon tedavisi için sadece ilaçlar yeterli değildir.

    Komedon tedavisine başlamak için en yakın zamanda bir cilt uzmanıyla görüşmeniz gerekir. Cilt uzmanı kapsamlı bir cilt testi yaparak durumunuzu netleştirir. Ardından komedon tedavisi için uygun plan hazırlanır.

    1. İlaç destekli komedon tedavi

    Komedon tedavisinde bölgesel uygulamalar tercih edilebilir. Ancak bölgesel uygulamalara geçilmeden önce ilaç tedavisine başvurulabilir. Doktorunuz ağız yoluyla alınan bir ilaç kullanmanızı isteyebilir.

    Komedon oluşumunu kontrol etmek için genelde ALDACTONE isimli ilaca başvurulur. Bununla birlikte ROACCUTANE isimli ilaçtan destek alınabilir. Hangi tür ilaç kullanılırsa kullanılsın güneş yanıklarına karşı dikkatli olunmalıdır.

    2. Bölgesel uygulamalar

    Bölgesel uygulamalar komedon tedavisinde kullanılan en yaygın tedavi yöntemidir. Cildinize bölgesel olarak uygulanan kremler sayesinde aşırı sebum kontrol edilir ve komedon oluşan bölgedeki gözeneklerin açılması sağlanır.

    Kullanılacak kremler azelaik asit, benzoil peroksit, salisilik asit veya glikolik asit içerirler. Cildinize hangi kremi sürerseniz sürün mutlaka güneş koruyucu kullanmanız gerekir. SPF değeri 30 ve üzeri olan ürünleri tercih etmelisiniz.

    3. Cerrahi tedaviler

    Bölgesel uygulamalar ve ilaç desteği komedonları ortadan kaldırmada etkisiz kaldığında cerrahi tedavilere başvurulabilir. Cerrahi tedaviler özellikle sürekli oluşan komedonları ortadan kaldırmada etkilidirler.

    Doktorunuz cerrahi tedaviye alternatif olabilen farklı yöntemler önerebilir. Bu yöntemlerin cildinizle uyumlu olması gerekir. Örneğin, cildinize küçük kristallerin aktarılması yoluyla komedonların açılması sağlanabilir.

    4. Doğal çözümler

    Doğal çözümlerden yararlanarak basit yapıdaki komedonları ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak doğal çözümler hiçbir şekilde doktor tavsiyesinin yerine geçmezler. Doktor kontrolü doğrultusunda kullanılabilirler.

    • Cadı fındığı: Cadı fındığı cildinizin nemlenmesini sağlar. Cildinizde sıkışan kiri ortadan kaldırarak kapalı komedonları açabilir. Günlük kullanım miktarı sınırlıdır. Bu konuda doktorunuzdan bilgi almalısınız.
    • Kil maskesi: Kil maskesi gözeneklerde oluşan sebumun kurumasına yardımcı olur. Diğer yöntemlere göre sıkışmış cilt hücrelerini açmada epey etkilidir. Böylece siyah noktaların çıkarılmasını kolaylaştırır.
    • Çay ağacı yağı: Çay ağacı yağı alternatif tıp uygulamalarının en popüler bileşenlerinden biridir. Ciltte oluşan enfeksiyonları gidermek için tercih edilir. Cildi sakinleştirdiğinden komedonları yok edebilir.

    Komedon tedavisi için doğal tedavileri rastgele kullanmamalısınız. Bunları kullanabilmek için doktorunuzdan onay almalısınız. Doktorunuz özelliklle diğer tedavi yöntemlerinin etkisini yükseltebilmek için doğal çözümler önerebilir.

    Komedon tedavisi nasıl yapılır?

    Komedon bir cilt problemi olduğundan tedavi için cilt uzmanına başvurmanız gerekir. Takip edilecek komedon tedavisinde özel aletlere, elektro cerrahi yöntemlerine veya buhar çıkarma tekniğine başvurulabilir.

    Komedon tedavisinde amaç iltihabın azaltması ve cildin iyileştirilmesidir. Doktorunuz her bir komedonun çıkarılması için en doğru noktayı tespit eder. Doğru noktadan çıkarma yapılmazsa iltihabın yayılma riski vardır.

    Komedon çıkarmada müdahaleler doğru yapılmazsa cildinizde yara izi oluşabilir. Aynı zamanda uygun tedavi seçilmezse birkaç ay içerisinde tekrardan komedon çıkması gibi problemler yaşayabilirsiniz.

    Komedon tedavisi sonrası ne yapılmalı?

    Komedon tedavisinin ardından cildinizi daha sağlıklı hale getirebilmek istiyorsanız bazı durumlara dikkat etmelisiniz. Ayrıca tedaviniz tamamlandıktan sonra doktorunuz gerekli bilgileri size sunmalıdır.

    • Güneşten kaçının: Cildinizdeki komedonlar çıkartıldıktan sonra bir süre güneşten kaçınmanız gerekir. Güneş ışığı duygusal açıdan sizi desteklese bile hassas cildinizin kötüleşmesinde önemli bir etkendir.
    • Güçlü ürünler kullanmayın: Komedonlardan kurtulduktan sonra cildinizi destekleyici çeşitli ürünler kullanabilirsiniz. Ancak bir süreliğine cilt bakımında güçlü etkiye sahip olanlardan uzak durmalısınız.
    • Makyaja ara verin: Komedon tedavisi cildinizi aşırı hassas hale getirir. Bu sebepten ötürü yüzünüze süreceğiniz herhangi bir içerik cilt dengenizi bozabilir. Bir süre makyaja ara vermeyi düşünmelisiniz.
    • Yüz tedavilerinden uzak durun: Cildinizin bakımı çok önemli olsa bile komedonlardan kurtulduktan sonra bir süre kliniklerde yüz bakımı yaptırmamalısınız. Eğer yaptırırsanız kılcal damarlara zarar verirsiniz.

    Komedon tedavisi tamamlandıktan sonra bir daha aynı problemle karşılamamak için dikkat olmalısınız. Cilt sağlığınızı önemsemelisiniz. Sizin için en uygun cilt bakım önerilerini doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

    Komedon tedavisi fiyatları nedir?

    Komedon tedavisi fiyatları açısından net bir rakam söyleyebilmek mümkün değildir. Kullanılacak yöntem, doktorun deneyimi, kliniğin ekipmanları, yaş grubunuz ve cilt durumunuz gibi faktörler fiyatı etkilerler.

    En doğru fiyat bilgisini tedavi olmak istediğiniz klinikten alabilirsiniz. Bütçenizi oluştururken tedavinin ardından cilt bakımı için kullanacağınız özel ürünleri dahil etmelisiniz. Böylece daha sağlıklı karar verebilirsiniz.

    Komedonu kendi başınıza tedavi etmeniz oldukça zordur. Bir cilt uzmanına danışarak destek almanız gerekir. Komedonu bir tür iltihaplı sivilce olarak düşünebilirsiniz. İltihapla başa çıkmak uzun süreli ve zorlayıcı bir uğraştır.

    Size özel sunacağımız paket fiyatlardan yararlanmak ve kampanyalar hakkında bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz. Bizlere +90 549 149 39 03 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Detaylı vaka görmek için instagram ve youtube adreslerimizden bizi takip edebilirsiniz.

    Call Now Button
    × WhatsApp