Skip links

Jinekomasti Nedir ve Tedavisi Nasıldır?

    Jinekomasti, testosteron ve östrojen hormonlarının dengesizliğinden kaynaklanan ciddi sağlık sorunlarına yol açmasa da erkeğin psikolojisini ve sosyal hayatını etkileyen bir rahatsızlıktır.

    Jinekomasti Nedir?

    Erkeklerde meme dokusundaki iyi huylu (benign), anormal büyüme jinekomasti olarak adlandırılır. Jinekomasti, Yunanca gynec (kadınsı) ile mastos (meme) kelimelerinin birleşimi ile oluşmuştur. Jinekomasti her yaşta erkekte görülebilse de olgulara en çok 50 yaş ve üzerinde rastlanır.

    Jinekomasti, tek memede ya da her iki memede de görülebilir. Dünya çapında erkeklerin %50 ila 65’ini etkiler. Genellikle jinekomasti ciddi bir sorun değildir ancak durumla baş etmek zor olabilir. Erkekte özgüven sorunlarına yol açabilir; sosyal yaşamı etkileyebilir. Sebebi tam olarak bilinmese de östrojen ve testosteron hormonları arasındaki dengesizlik en yaygın görülen jinekomasti nedenidir.

    Jinekomastinin altında yatan sebebe yönelik tedavi uygulanabilir. Üç tip jinekomasti vardır:

    1. Glandüler tip jinekomasti: Büyüme, gerçek meme dokusunda oluşur.
    2. Lipomatöz tip jinekomasti: Büyüme, yağ dokusunda oluşur.
    3. Mix tip jinekomasti: Büyüme hem yağ hem de meme dokusunda oluşur.

    Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?

    En önemli semptom, tek veya her iki memede de görülen büyümedir. Meme dokusunda şişlik ve hassasiyet gözlemlenir. Memelerde ağrı, meme başı akıntısı da jinekomasti de rastlanan belirtiler arasında yer alır.

    Jinekomasti Ameliyatı Nedir?

    Jinekomasti Kimlerde Görülür?

    Jinekomasti hayatın farklı evrelerinde ortaya çıkabilir (1):

    • Doğum: Yenidoğan erkek bebeklerin yarısından fazlasında memelerin büyük olduğu gözlenmiştir. Bu büyüme annenin östrojen seviyesindeki artıştan kaynaklanır ve genellikle büyümüş memeler doğumdan birkaç hafta sonra kaybolur.
    • Ergenlik: Ergenlik çağındaki erkeklerin neredeyse yarısında meme büyümesi görülmektedir. Ergenlik dönemindeki testosteron seviyesindeki azalma, östrojen seviyesindeki artış gibi hormonal değişimler meme dokusunda büyümeye neden olabilir. Bu büyüme genellikle 6 ay ile 2 yıl arası hormon seviyeleri eşitlenene kadar devam eder.
    • Erişkinlik: Jinekomasti en çok 50 yaş üzeri erkeklerde görülür. Artan yaşla birlikte testosteron seviyesindeki ciddi azalmalar, vücutta östrojen hormonunun salınması, meme dokusunda büyümeye neden olmaktadır.

    Jinekomasti Nedenleri Nelerdir?

    Jinekomasti, genellikle kadınlık hormonu (östrojen) ve erkeklik hormonu (testosteron) düzeylerindeki değişikliklerden kaynaklanır. Hormonlarda görülen değişikliklerinin birçok farklı nedeni olabilir.

    Jinekomastiye yaygın olarak hormonal değişikliklerin neden olduğu bilinse de antidepresan, antibiyotik ve anabolik steroid gibi bazı ilaç türleri ile kemoterapi tedavisi, uyuşturucu madde kullanımı gibi etkenler meme dokusunda büyümeye neden olabilir.

    Jinekomasti Ameliyatı

    Jinekomastiye neden olabilecek bazı hastalıklar ve tıbbi durumlar şunlardır(2):

    • Karaciğer hastalıkları
    • Böbrek hastalığı
    • Akciğer kanseri
    • Kaygı ve depresyon
    • Bakteriyel ve mantar enfeksiyonları
    • Büyümüş prostat
    • Klinefelter sendromu
    • Testis kanseri
    • HIV tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar
    • Mide ekşimesi ve peptik (mide) ülserler
    • Kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon
    • Erkek kısırlığı
    • Adrenal bezlerin veya hipofiz bezinin tümörleri
    • Bir bebeğin doğduğu bazı durumlar (doğuştan gelen bozukluklar)
    • Tiroit bozuklukları
    • Amfetaminler, esrar ve opioidler
    • Kas inşa etmek için kullanılan anabolik steroidler
    • Yaralanma veya travma

    Jinekomasti İçin Ne Zaman Doktora Görünmeliyim?

    Jinekomasti, hafif ağrı ve fiziksel görüntüsü dışında genellikle ciddi belirtiler göstermez. Fakat erkekte sosyal ortamlarda rahatsız hissetme ve özgüven kaybı gibi psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Jinekomastiniz sosyal hayatınızı olumsuz etkiliyor, meme ucundan akıntıya ve şiddetli ağrılara neden oluyorsa bir doktora görünmeniz gerekebilir.

    Jinekomasti Teşhisi

    Jinekomasti teşhisi, meme dokusu, karın ve cinsel organınızın dikkatli bir şekilde değerlendirilmesini içeren bir muayene sonucu yapılır. Ayrıca hekiminiz teşhis koymak için fiziksel muayenenin yanı sıra tıbbi geçmişiniz ve ailenizin tıbbi geçmişi hakkında sorular sorabilir. Jinekomasti tanısı için hekiminiz hem meme dokusundaki büyümenin kaynağını bulmak hem de diğer olasılıkları elemek için bazı testler isteyebilir (3):

    • Meme ultrasonu
    • Mamogram
    • Bilgisayarlı tomografi (CT) taramaları
    • Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramaları
    • Testis ultrasonları
    • Doku biyopsileri
    • Kan testleri
    • Karaciğer fonksiyon testleri
    • İdrar testleri

    Jinekomasti ve Yağ Birikimi

    Jinekomasti, meme dokusunda meydana gelen bir büyümedir. Hormonal değişikliklerin sonucunda meydana gelir. Jinekomasti, kilo alma veya obezite sonucu meydana gelmez. Fazla kilo veya obezite vücutta yağ birikimine neden olduğu için meme büyümesi görülebilir (4). Fakat bu büyüme jinekomastide olduğu gibi meme dokusundan değil, yağ birikiminden kaynaklanır. Bu durum psödojinekomasti olarak bilinir. Kilo verildiğinde meme büyümesi ortadan kalkar.

    Jinekomasti Oluşumunu Önlemek İçin Öneriler

    Bazı yaşam tarzı alışkanlıkları vücut yağlanmasına neden olabilir. Vücutta biriken yağ, aromataz aktivitesini artırarak testosteron seviyesinin azalmasına ve dolayısıyla jinekomastiye neden olabilir. Hormon seviyenizi iyileştirmek için yapabileceğiniz bazı yaşam tarzı alışkanlıkları şunlardır (5):

    • Alkol tüketimini azaltın
    • Stresten uzak durmaya çalışın
    • En az 7 saat uyuyun
    • Tüm kas gruplarını etkili çalıştıracak egzersizler (tempolu yürüyüş, yüzme, kürek çekmek) yapın
    • İşlenmiş gıdaları en aza indirgeyip sağlıklı ve dengeli beslenin
    • Yumurta sarısı, istiridye ve ton balığı gibi testosteronu artıran potansiyel gıdalara beslenmenizde daha fazla yer verin (6)
    • Testosteron üretimi için özellikle önemli olan D vitamini ve çinko takviyeleri kullanın

    Jinekomasti Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Jinekomasti genellikle tedavi gerektirmeden 6 ay ile 2-3 yıl arasında kendiliğinden geçebilir. Ancak şiddetli ağrı veya sosyal utanca neden olan meme büyümesini gidermek için ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale gerekebilir. Jinekomasti tedavisi, jinekomasti tipine göre uygulanır.

    Nydick sınıflandırması olarak adlandırılan bir ölçek kullanılarak meme başındaki kahverengi halkanın altında bulunan glandüler doku diskinin büyüklüğü hesaplanır. Çapı 4 cm den küçük ve hastayı rahatsız etmiyor ise rahatsızlığın kendiliğinden geçmesi beklenir. 4-6 cm aralığındaki büyüklüklerde ilaçla tedavi önerilir. Bu doku 6 cm den büyük ise cerrahi müdahale planlanır.

    Doktorunuz tarafından jinekomasti tedavisi için raloksifen veya tamoksifen reçete edebilir. Tamoksifen ve raloksifen, vücuttaki kadınlık hormonu östrojenin etkisini bloke eden bir ilaçtır. Erkeklerde meme ağrısını ve meme büyütme semptomlarını azaltabilir (7). Aromataz inhibitörleri, menopoz sonrası kişilerde meme ve yumurtalık kanseri için tipik tedavilerdir ancak jinekomastiyi önleyebilir veya tedavi edebilir Bunun yanı sıra düşük testosteron üretimini artırmak için enjeksiyonlar, cilt jelleri veya testosteron replasman tedavisi (TRT) uygulanabilir.

    Jinekomasti Ameliyatı Nedir?

    Büyümüş memeler ilk tedavi veya gözlemden sonra bile belirgin ve rahatsız edici ise doktorunuz ameliyat önerebilir. Liposuction ve mastektomi olmak üzere jinekomastide uygulanan iki cerrahi yöntem vardır (8). Liposuctionda meme dokusuna dokunulmadan sadece meme altı yağ dokusu alınır. Mastektomi ise küçük kesiler uygulanarak yapılan operasyondur ve meme bezi dokusu alınır. Jinekomasti ameliyatlarından önce hastaya sürekli kullandığı ilaçlar var ise en az bir hafta öncesinden ilaçları hekim kontrolünde kesmesi önerilebilir. Ameliyattan 6 saat öncesinde yeme-içme kesilir. Hasta, lokal veya genel anestezi altında operasyona alınır.

    Ameliyat sırasında meme ucundaki aerol denilen koyu kahverengi bölgeden kesi yapılır; yağ veya meme dokusu çıkartılır. Yaklaşık 1-3 saat süren operasyondan sonra doktorunun tavsiyesine göre hasta aynı gün taburcu edilir veya 1 gün hastanede kalabilir. Ameliyat sonrasında doktorun tavsiyesine göre 2-3 hafta boyunca özel bir korse giyilir. Özellikle ameliyattan sonraki ilk 3 gün kol ve omuz bölgesini zorlayıcı hareketler yapılmaması gerekir. 3 gün sonra hasta normal yaşantısına dönebilir.

    Jinekomasti Ameliyatı Fiyatları 2024

    Meme boyutunuz nedeniyle hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahatsızlık duyuyorsanız uzman bir hekimle konuşmaktan utanmayın. Flora Klinik, alanında uzman kadrosuyla sizin için en doğru bakım yöntemini belirlemenizi sağlar. Jinekomasti hakkında bilgi almak için +90 549 149 39 03 numarayı kullanarak Whatsapp hattından bize ulaşabilirsiniz. Detaylı vaka görmek için instagram ve youtube adreslerimizden bizi takip edebilirsiniz.

    Leave a comment

    1. 17 yasindan beri goguslerimde buyume var spor ve diyet yaptım fakat gogus bölgem siskin ve yagli mayıs ayında gelmeyi dusunuyorum lutfen fiyat verirmisiniz.

      1. Merhaba Alican;

        Gelişim çağındasın 18 yaşını doldurman gerekir yağlı yiyecekleri azalt 18 yaşını doldurduğunda halen rahatsız isen görüşelim.

    2. bu ameliyatı yaptırmayı düşünüyorum kaç günde taburcu olabilirim

    3. 20 yasindayim.meme kücültme amaliyati olmam gerekiyor.fixat verebilirmisiniz

    4. Merhaba amaliyet tarihi cok önceden mi alinmasi lazim

    5. Merhaba,
      Cok iyi diyet ve Spor yaptigim halde Göbek cevresi ve Bel bölgesindeki yaglanmayi tamamen yok edemiyorum, ayrica Jinekomastiden de sikayetciyim
      Boyum 183 cm ve Kilom 91
      Izmirde bir ön görüsme gerceklestirdim ve Gögüste kücük bezeler ve yag aldirma yapilmali dendi. Ayrica Bel ve Karin bölgesindeki yaglar da sorunsuz alinir dendi.

      Saygilarimla
      Ergin
      Jinekomasti ve Göbek ve Bel cevresinden yag aldirmak istyorum

    6. Iyi gübler gynäkomastier ameliyati yaptirmak istiyorum taburcu olana kadar ne kadar sürüyor ve Fiyat alabilir miyim

    Call Now Button
    × WhatsApp