Gül Hastalığı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Gül hastalığı nedir?
Gül hastalığı yüzünüz kızarması ve yüzünüzde belirli şişlikler oluşması şeklinde kendini gösterir. Bu rahatsızlık bir cilt hastalığıdır ve tedavi için doktora danışmanız gerekir. Doktorunuz size uygun belirli bir tedavi süreci önerebilir.
Burnunuzun etrafında ve yanaklarınızda kızarıklıklar oluşuyorsa gül hastalığından şüphelenebilirsiniz. Bu hastalığın net bir tedavisi yoktur ve doktorunuz sadece kızarıklıkları azaltmak için çözümler önerecektir.
Genel olarak kızarıklığı azaltmak için jel kullanılır. Çeşitli kremler ile cildinizde oluşan bakterilerin ortadan kaldırılması sağlanabilir. Cildinizin iyileşmesi için ilaçları belirli bir süre kullanmanız gerekeceğini en başından bilmelisiniz.
Gül hastalığı neden olur?
Gül hastalığının ortaya çıkış sebebi net değildir. Bağışıklık sisteminin aşırı çalışması, kalıtımsal faktörler ve çevresel etkenlerin etkili olduğu düşünülür. Kötü hijyen gibi akla ilk gelen durumun ise bir etkisi yoktur.
Rozasea hastalığı olan kişilerin daha fazla problem yaşamasına neden olan belli başlı faktörler vardır. Çok fazla baharatlı yiyecek ve alkol tüketimi en bilinen etkenlerdir. Ayrıca cildiniz hassassa aşırı sıcaklar etki edebilir.
Bununla birlikte bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların gül hastalığını tetikleyebileceği belirtilir. Tansiyonu dengede tutmak için kullanılan kan damarını geliştirici ilaçlar bunlardan bazılarıdır.
Gül hastalığı ne kadar sürer?
Gül hastalığı kalıcılık gösterebilen bir cilt hastalığıdır. Etkisi ise daha çok dönemseldir. Bazen şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir. Bu süreçte yüzde kızarıklıklar ve sivilce benzeri oluşumlar gözlemlenebilir.
Her insan bu hastalığa yakalanabilir ama beyaz tenli insanların yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Hastalık alevlendikten sonra etkisini 12 aya kadar sürdürebilir. Normalde kişide var olsa bile fark edilmeyebilir.
Gül hastalığını önlemek mümkün mü?
Gül hastalığının etkilerini yönetebilme şansınız vardır. Ancak ona tamamen önlem alabilmek pek mümkün değildir. Buna ek olarak, alevlenmesini kontrol edebilmek için çeşitli tedavi yöntemlerine başvurabilirsiniz.
- Problemden kaçının: Hastalığınızı tetikleyen faktörleri öğrendiyseniz onlardan kaçınmanız gerekir. Örneğin, alkol tüketimi hastalığı alevlendiriyorsa alkolü azaltmalı veya bırakmalısınız.
- Önerilen ilaçları kullanın: Doktorunuz tarafından hastalığınızı kontrol etmek için size sunulan ilaçları kullanmayı ihmal etmeyin. Özellikle kızarıklık ve iltihaplanma gibi problemleri engellemeye çalışın.
- Lazer terapisine başvurun: Lazer terapisi gül hastalığının alevlenmesini önlemek için ideal olabilir. Yüzünüzde kan damarlarının gözükmesini istemiyorsanız lazerle tedaviden yararlanabilirsiniz.
Cildiniz rozasea hastalığına oldukça eğilimliyse çeşitli cilt bakım ürünleri kullanabilirsiniz. Doktorunuzun önerisi doğrultusunda cildinizi onaracak ve onu nemli tutacak tahriş edici olmayan cilt bakım ürünleri tercih etmelisiniz.
Gül hastalığının belirtileri nelerdir?
Hemen hemen herkesin bu hastalığa yakalanma riski vardır. Ancak güneşe karşı hassas cilde sahip olan 30 yaşın üstündeki kadınlarda risk faktörü çok daha yüksektir. Ayrıca sigara içmek tetikleyici bir etkendir.
- Burnun genişlemesi: Rozasea hastalığı zaman içerisinde burundaki cildin kalınlaşmasına neden olabilir. Bu sebeple burun genişlemiş gibi gözükür. Burnun genişlemesi erkeklerde daha yaygındır.
- Damarların görünmesi: Rozasea hastalığında burnunuzun yan kısımlarında ve yanaklarınızda yer alan kan damarları kırılırlar. Böylece belirgin bir şekilde görünür hale gelirler.
- Şişik sivilcelerin çıkması: Yüzünüzde çok fazla şişik sivilce varsa gül hastalığına yatkın olabilirsiniz. Yüzdeki bu sivilceler genelde irin içerirler. Bazı sivilcelerin ağrılı olabilmeleri mümkündür.
- Gözde tahriş oluşması: Rozasea hastalığı sebebiyle gözleriniz tahriş olabilir veya şişebilir. Göz kapaklarında kaşınma hissedebilirsiniz. Bazı insanlarda ise gözde ortaya çıkan belirtiler daha yoğundur.
- Yüzde yanma hissi oluşması: Gül hastalığından etkilenen bölgeniz sıcak olabilir. Cildiniz çok hassassa bu sıcaklık sebebiyle yüzünüz sürekli yanıyormuş gibi hissedebilirsiniz.
- Yüz kızarması: Rozasea hastalığı genelde yüzün orta kısımlarında görülür. Kalıcı bir kızarma oluşur. Ten renginiz koyuysa belirtileri görmekte zorlanabilirsiniz. Cildinizi biraz daha yakından incelemelisiniz.
Bu belirtilere sahipseniz en kısa sürede doktora başvurmalısınız. Yüzünüzde bu belirtiler olsa bile tek başınıza hastalık teşhisi koymamalısınız. Yanlış tedavi tercihi hastalığın kötüleşmesine sebebiyet verebilir.
Gül hastalığı tanı yöntemleri nelerdir?
Gül hastalığı için kendi kendinize tanı koyabilmeniz kolay değildir. Yüzünüzde kızarıklık varsa ve beslenme alışkanlıklarınız ciddi şekilde değişmeye başladıysa hemen bir cilt uzmanına başvurmalısınız.
Kızarıklığın günden güne artıp artmayacağını gözlemlemek iyi bir fikir olabilir. Bunun için her gün yüzünüzün fotoğrafını çekmelisiniz. Kızarıklık seviyesi yükseliyorsa veya azalıyorsa doktorunuza durumu anlatmalısınız.
Bu cilt hastalığı için tanı fiziki muayene sonrası konulur. Cilt hastalığının mevcut olduğunu gösteren bir test yoktur. Doktorunuz cildinizin pek çok bölgesini inceler. Ayrıca sizden bir göz muayenesi talep edebilir.
Rozasea çeşitleri nelerdir?
Rozasea hastalığının belirli çeşitleri vardır. Hastalığın ilerleme durumu ve yarattığı etkiye göre sınıflandırma yapılır. Doktorunuz cilt ve göz muayenesi sonuçlarına göre hangi tür gül hastalığına sahip olduğunuzu belirler.
- Cildi etkileyen rozasea: Gül hastalığının en yaygın olanıdır. Yüzde renk değişikliği olarak kendini gösterir. Etkilediği bölgede şişmeler meydana gelebilir. İnsanın yaşına bağlı olarak etkileri değişir.
- Gözleri etkileyen rozasea: Çok yaygın değildir ve ciltten ziyade gözleri etkiler. Gözlerde kuruma, kaşınma ve yanma hissi oluşturur. Gözlerin sulanması göz kızarıklığını beraberinde getirebilir.
- Enfeksiyonlu rozasea: Cildinizde enfeksiyon olması durumunda yüzünüzdeki kızarıklıklara ek olarak irinle dolu şişlikler görebilirsiniz. Sivilcelerle karıştırılabileceğinden dikkatli inceleme gerekir.
- Kalıcı rozasea: Diğerlerinden farklı olarak kalıcı yapıya sahiptir. Belirli dönemlerde alevlenip söner. Küçük kan damarları çok daha belirgindir. Yanaklarda ve alın kısmında oldukça yaygındır.
Ne tür bir rozasea hastalığınız olursa olsun detaylı fiziksel inceleme şarttır. Doktorunuz alerji testi veya biyopsi talebinde bulunabilir. Bu tür testler farklı bir rahatsızlığa sahip olup olmadığınızı anlayabilmek için gereklidirler.
Gül hastalığında nelere dikkat edilmeli?
Doktorunuz tarafından yapılan incelemeler sonucunda gül hastalığına sahip olduğunuz ortaya çıktıysa yaşantınızda belirli değişiklikler yapmalısınız. Çünkü hastalığınızı kontrol altında tutmanız gerekir.
- Cildinizi güneşten koruyun: Cildinizi güneşten korumanız çok önemlidir. Güneşte geçireceğiniz birkaç saniyenin bile hastalığınızın alevlenmesine neden olabileceğini bilmelisiniz.
- Makyaj malzemelerini dikkatli seçin: Makyaj malzemelerinin bir kısmı hastalığınızın alevlenmesine neden olabilir. Bu sebeple daha az tahriş edici makyaj malzemeleri kullanmaya özen göstermelisiniz.
- Cildinize hassas davranın: Hastalığınızın ciddi olduğunu unutmayın. Yüzünüzü yıkarken hassas davranmalısınız. Güneş kremi kullanarak onu korumalı ve her zaman nemli tutmaya çalışmalısınız.
- Tetikleyici durumlara dikkat edin: Aşırı strese bağlı olarak hastalığınız bir anda alevlenebilir. Ayrıca yüzünüzü sürekli çok sıcak tutuyorsanız problem yaşayabilirsiniz. Tetikleyicilere karşı dikkatli olmalısınız.
- Gözlerinizi yakından takip edin: Gözlerinizi her zaman yakından takip etmeniz gerekir. Gül hastalığı gözlerinizin tahriş olmasına neden olabilir. Göz doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız.
Hastalığınızın hiç beklenmedik bir anda alevlenebileceğini bilmelisiniz. Özellikle tetikleyicilere çok dikkat etmelisiniz. Bu hastalık ortaya çıktığında nasıl müdahale edeceğinizi doktorunuzdan öğrenmelisiniz.
Gül hastalığına neler iyi gelir?
Gül hastalığı olan kişilere doktorlar yaşanan etkileri azaltabilmek için çeşitli önerilerde bulunurlar. Doktorların önerilerini dikkate aldığınızda sağlığınızı korursunuz. Özellikle yüzünüzü temiz tutmaya çok dikkat etmelisiniz.
Her gün yüzünüzü en az iki kez bol suyla yıkamalı ve nemlendirmelisiniz. Nemlendirici olarak doktorunuzun tavsiyesine bağlı kalıp tahriş edici ve tetikleyici olmayan kremler, jeller veya losyonlar kullanmalısınız.
Gül hastalığı nasıl tedavi edilir?
Gül hastalığının net bir tedavi yöntemi yoktur. Bu hastalığın semptomlarını geciktirebilir veya etkisini kontrol altında tutabilirsiniz. Nasıl bir tedavi süreci izleyeceğinizi ise gerekli tanılar sonrasında doktorunuz belirlemelidir.
Tedavi süresi boyunca genel olarak antibiyotik kullanılır. Buna ek olarak ise brimonidin ve ivermektin içeren kremlerden destek alınır. Yüzde yoğun bir biçimde gözüken kızarıklıklar ve kan damarları lazerle tedavi edilir.
Tedavi süresince doktorunuz cilt bakım ürünlerinde seçici davranmanızı isteyebilir. SPF 15 ve üzeri bir güneş kremi kullanmanızı tavsiye edebilir. Ayrıca yüzünüzü daima serin tutmanız gerektiğini belirtebilir.
Gül hastalığı tedavi edilmezse ne olur?
Rozasea hastalığının tedavi edilmemesi durumunda semptomlar insan hayatını derinden etkileyebilir. Özellikle görme bozukluğu yaşama ve yangı kaynaklı aşırı acı çekme gibi ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Bu cilt hastalığı kendi kendine iyileşen bir hastalık değildir. Bir süre ortadan kaybolabilir ama sonra tekrardan geri gelir. Her şey büyük oranda yaşam tarzınıza bağlıdır. Hastalık alevlendiğinde etkisi genelde 1-2 ay kadar sürebilir.
Vücudunuzda kızarıklıklarla kendini gösterir. Kızarıklık çok kötü bir hal alır ve yüzünüzün yandığını hissedersiniz. Ancak, insanların büyük bir kısmı yüzlerinde kan damarları oluşana kadar doktora gitmeyi ertelerler.
Gül hastalığı tedavi fiyatları nedir?
Gül hastalığının tedavi fiyatları değişkendir. Lazerle tedavide seans başına ücret ödemeniz gerekebilir. Yüzünüzün tamamı için verilecek fiyatla belirli bir bölümü için verilecek fiyat aynı değildir. Buna çok dikkat etmelisiniz.
Lazer tedavisinin ardından dahi cildinize sürmeniz gereken belirli kremler, jeller veya losyonlar satın almak zorunda kalabilirsiniz. Göz muayenesi talep edileceğini unutmamalısınız. Bunlar için bir bütçe ayırmalısınız. Gül hastalığının net bir tedavisi yoktur. Belirli dönemlerde semptomlar aşırı belirgin hale gelirler. Bir cilt uzmanından destek alarak durumunuzun teşhis edilmesini sağlamalı ve en uygun tedaviye başlamalısınız.
Size özel sunacağımız paket fiyatlardan yararlanmak ve kampanyalar hakkında bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz. Bizlere +90 549 149 39 03 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Detaylı vaka görmek için instagram ve youtube adreslerimizden bizi takip edebilirsiniz.