Göz Kapağı Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Yüzümüzde ilk dikkat çeken bölgelerden biri de gözlerdir. Böylece Göz Kapağı Düşüklüğü hemen fark edilir.

Düşük göz kapakları kişinin isteksiz, mutsuz veya yorgun olduğunu düşündürebilir. Bu yüzden canlı bir görüntü ve etkileyici bakışlar için göz kapağı ameliyatı tercih edilir. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı sadece estetik kaygılarla değil kişinin sağlığıyla da ilgilidir. Tedavi edilmediğinde görüşü kısıtlayabilir ve devamında çeşitli göz rahatsızlıklarına zemin hazırlar. Bu durumu önlemek için zamanında doğru tedavi yöntemini uygulamak önemlidir.

İstanbul’daki Sağlık Danışmanlarımızdan Ücretsiz Bilgi Alın

    Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir?

    Tıp literatüründe ptozis diye adlandırılan göz kapağı düşüklüğü, göz kapağının göz korneası üzerinde 1-1,5 mm mesafeden daha aşağı indiği durumdur. Bu mesafe, kişinin rahatsızlığının sebebine ve derecesine göre hafif veya gözle görülür derecede daha düşük olabilir. Pitozis tek gözde veya bilateral olarak iki gözde görülebilir. Göz kapağı düşüklüğünü her yaş grubunda görmek mümkündür. Kimi durumda çocuklarda doğuştan itibaren, kimi durumlarda ise zamanla yaş ilerlediğinde oluşur.

    Göz Kapağı Düşüklüğü

    Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

    Göz kapağı düşüklüğü dışarıdan gözle görülür düzeyde olabileceği gibi kendini başka belirtiler ile de gösterebilir. Dış görünüşten fark edemediğiniz düşüklükler, baş ağrısı belirtisi ile kendini fark ettirir. Çünkü istemsizce gözün açılma görevini beyin, kaşlara ve alın bölgesine yükler. Bu durumda kaş hareketleri, alın bölgesinde kasılmalar görülür ve baş ağrısı yapar. Göz kapağı düşüklüğü belirtilerinden biri de yüzde asimetrik görüntü oluşmasıdır. Başta asimetrisizliğin sebebini anlayamasanız da dikkatli baktığınızda gözden kaynaklı olduğunu fark edersiniz. Bu durum tek göz kapağında düşüklük olduğunda görülür. İleri derece göz kapağı düşüklüğünde daha şiddetli belirtiler görülür, göz yorgunlu ve görme kalitesinde azalma gibi.

    Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?

    Göz kapağı düşüklüğünün temel nedeni kapaktakı levator kasın işlevini yitirmesi ya da doğuştan yapısal bozukluğu olmasına dayanır. Bu kas doğuştan kısa ve sert yapıda olup gerekli güce sahip olmayabilir. Levator kası güçsüz olduğunda veya zamanla gücünü kaybettiğinde kapak düşüklüğü görülür. Doğal yollarla yaşlanmaya bağlı olabileceği gibi çeşitli hastalıklar sonucu da gerçekleşebilir. Alerji, göz kuruluğu, enfeksiyon hastalıkları ve tümör oluşumları gibi.Uzun süreli kontakt lens kullanımı da göz kuruluğuna ve göz kapağında düşüklüğe neden olur. Göz kapağı düşüklüğünün bir diğer sebebi de nörolojik sorunlardır. Beyinde sinirler arası farklı bir kodlama sonucu göz kapağı düşebilir. Örneğin emme ve çiğneme esnasında göz kapağının düşmesi gibi.

    Göz Kapağı Düşüklüğü

    Göz Kapağı Düşüklüğü Teşhisi Nasıl Konulur?

    Göz kapağı düşüklüğünde erken teşhis önemlidir. Doğuştan gelen bir rahatsızlık ise ve bilateral değilse çocuklarda anizometropi ve ambliyopi riski oluşturur. Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü sonucu görüş farklılığından iki göz aynı refleksi vermemeye başlayabilir, bu durum anizometropidir. Anizometropi bir süre sonra ambliyopiye dönüşüp görüşü az olan gözde tembelliğe sebep olabilir. Göz kapağı düşüklüğü teşhisi konurken, birçok test ve gözlem yapmak gerekir. Çünkü altında yatan sebebin fiziksel mi yoksa nörolojik mi olduğunu bilmek önemlidir. Teşhis için ilk olarak doktor anamnez yaparak hastadan durumla ilgili bilgileri alır. Ardından fiziksel muayeneye geçerek biyomikroskop ile kontrol yapar. Sonrasında doktor gerek duyarsa ilaç enjekte ederek tensilon testi uygular. Doktor ihtiyaç duyduğu testleri tamamladıktan sonra tam olarak sebebiyle birlikte teşhis koymuş olur.

    Göz Kapağı Düşüklüğü Görmeyi Etkiler mi?

    Göz kapağı düşüklüğü her koşulda görmeyi etkileyen bir durumdur. Hafif dereceli düşüklüklerde sadece renkler tonlarında farklılıklar yaparken ileri derece düşüklükler ise görüş alanını kısıtlamaya kadar götürür. Bu gibi durumlarda göz kapağı ameliyatı bir gereklilik haline gelir. Çünkü kişi özellikle yukarı bakmakta zorlanır ve görüş açısı ciddi derecede daralır. Hafif göz kapağı düşüklüklerinde hasta görüşünde bir problem olmadığını düşünür ama farkında olmadan renklerin kontrast ve canlılığında farklılıklar görüyordur.

    Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Göz kapağı düşüklüğü tedavisinde üç ana seçenek mevcuttur. Biri levator kası güçlendirmek, biri müller kası kısaltmak, diğeri ise frontale askı uygulamasıdır. Göz kapağını kaldırması gereken levator kasının ne kadar zayıf olduğuna göre hangi seçeneğin uygulanacağı seçilir. Eğer bu kas çok zayıf ise onu güçlendirme işlemi işe yaramayacağı için frontale askı tercih edilir. Frontale askı işlemi, kaş bölgesindeki kasa, göz kapağının, dışarıdan ya da vücudun kendisinden alınan doku ile tutturulmasıdır. Vücuttan alınmayacak ise silikon askılar tercih edilir. Kişinin kendi vücudundan olması istenirse de genellikle bacak bölgesindeki kas liflerinden alınır. Seçeneklerden biri de Müller kasa müdahale edilmesidir.

    Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı genellikle uyutmadan lokal anestezi ile yapılır. Tabiki kişinin durumuna göre bu tercih değiştirilebilir. Hasta operasyonun yapılışıyla ilgili hiçbir şeye şahit olmak istemiyorsa veya hasta çocuk ise genel anestezi de uygulanabilir. Hekim tarafından hastanın durumuna en uygun ameliyat tekniği önceden belirlenmiştir. Uygun anestezi ve sterilizasyon işlemi tamamlandıktan sonra ameliyata başlanır. Bu aşamadan sonrası ameliyat çeşidine göre değişiklik gösterir.

    Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?

    Ameliyat çeşidine göre operasyon süresi ve anestezi işlemi farklılık gösterir. Göz kapağı düşüklüğünde yapılan ameliyat çeşitleri şöyle sıralanabilir;

    • Müller kası operasyonu: Genellikle genel anestezi altında uygulanır, göz kapağı çevrilerek altındaki müller kas kısaltılır.
    • Levator kası operasyonu: Genellikle lokal anestezi altında uygulanır, göz kapağına kesi atılarak altındaki levator kas kısaltılır.
    • Frontal askı: Frontal askı yönteminde ise göz kapağı kaştaki kasa asılarak açıp kapama işi kaşa yüklenmiş olur.

    Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

    Ameliyat öncesinde hasta ile doktor iletişimin doğru sağlanmış olması önemlidir. Hastanın kronik bir rahatsızlığı var mı? Kullandığı ilaçlar neler? Bu gibi sorular ameliyatı doğrudan etkileyecek cevaplar barındırır. Ameliyattan önceki bir hafta içinde hasta kan sulandırıcı ve kas gevşetici ilaçlar almamalı, mümkün olduğunca sağlıklı beslenmeye dikkat etmelidir.

    Ameliyat sonrasında hafif şişlik ve morluklar olması muhtemeldir. Buz uygulaması yapılarak, çabuk iyileşme sağlanabilir. Ameliyattan sonra bir süre efor gerektiren sporlar yapılmamalı, güneş gözlüğü olmadan dışarı çıkılmamalıdır. Özellikle ilk bir hafta baş yukarıda kalacak şekilde uyumaya dikkat edilmelidir.

    Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Etkisini Ne Kadar Sürdürür?

    Göz kapağı düşüklüğü ameliyatından sonra etki kişinin yaşayış tarzına bağlı olarak değişiklik gösterir. Eğer gözünü korur, enfeksiyon kaptırmaz, ovuşturmaz, bakımını yaparsa uzun süre geçerliliğini korur. Ama eğer tehlikeli bir sağlık sorunu geçirilir ise veya düzgün bakımı yapılmayıp sık sık enfeksiyon geçirilirse etki süresi azalır.

    Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Fiyatları

    Göz kapağı ameliyatı fiyatı 2023 kişinin göz yapısına, kapak düşüklüğünün derecesine, tek gözde veya iki gözde işlem yapılmasına göre değişiklik göstermektedir. Göz kapağı düşüklüğü ameliyat fiyatları ile ilgili detaylı bilgi için 0212 215 57 87 numarasından iletişime geçebilir veya WhatsApp hattımızdan yazabilirsiniz.Whatsapp hattından bize ulaşabilirsiniz. Detaylı vaka görmek için instagram ve youtube adreslerimizden bizi takip edebilirsiniz.

    Sıkça Sorulan Sorular

    Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı sonrasında iz kalır mı?

    Cerrahi işlemlerin sonucu olarak iz kalmayı herkes kabullenmelidir. Her cerrahi işlemin bırakacağı iz farklı oranda olur. Önemli olan cerrahi işlem sonrasında kalacak izin ince ve belirsiz olmasını sağlamaktır. Göz kapağı estetiği sonrası kalan izlerde diğerleriyle kıyaslandığında, daha azdır. Ameliyattaki kesi yerleri alt ve üst göz kapaklarının doğal kıvrımları içine gizlenerek yapılır. Ameliyatın ardından kalan izler birkaç ay içinde giderek beyazlaşmaya ten rengine yaklaşmaya başlar.

    Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı riskli olur mu?

    Göz kapağı estetiği riskli olur mu?
    Bu estetik operasyonun alanında uzman bir cerrah tarafından planlanarak yapılması halinde riskler geri plana itilebilir. Operasyonun ardından birkaç gün süren morluk ve şişlik etkisi olabilir. Geçici olarak göz kapağı kapanma sorunları yaşanabilir. Kesi yeri için kullanılacak pomatlar nedeniyle geçici olarak görmede sorun yaşanabilir.

    Göz kapağı estetiği ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler ?

    Göz kapağı estetiği yapıldıktan sonra kişinin yeni görünümünü koruması için bazı konulara dikkat etmesi gerekir. Kendine genç bir görünüm kazandıran alt ve üst göz kapaklarının uzun süre yaşam stiline dikkat etmesi gerekir ve yaşam tarzında bazı düzenlemeler yapmalıdır. Duygusal durumlarda dikkatsiz davranmamaları, sigara ve alkol kullanımını terk etmeleri gerekir. Ayrıca uyku sorunlarına çare bulmalıdır. Göz kapağı estetiğinde genetik etkenler ve yerçekimi konusunda ise yapılabilecek fazla bir şey yoktur.

    Göz kapağı estetiği ameliyatı için en uygun yaş nedir?

    Bu tür estetik uygulamalar genellikle ciltteki esnekliğin kaybolmasıyla, cildin gençlik etkisini yitirmesiyle yapılır. Bu sorunlarda genellikle genetik bir etken yoksa 35 yaşından itibaren yaşanır. Bu yaştan sonra göz kapaklarında sorun yaşayan herkese bu ameliyat yapılabilir. Bunun dışında bazı özel durumlarda ameliyat daha erken yaşlarda yapılabilir. Özellikle doğuştan olan göz kapağı düşüklüğü gibi sorunlarda yaş beklemeden ameliyat yapılmalıdır.

    Operasyon sonrasında iz kalır mı?

    Özellikle yüze yapılan cerrahi işlemler sonrası hastaların en çok merak ettiği konu yüzlerinde herhangi bir iz kalıp kalmayacağıdır. Yapılan müdahaleler sonucu izlerin olması normaldir ve ameliyat olacak kişilerin bu bilinçle hareket etmesi gerekir

    Göz kapağı estetiği sonrasında banyo yapılabilir Mi?

    Operasyondan sonra ikinci gün yüze ve gözlere su gelmemesi şartıyla saçlar yıkanabilir. Hemen banyo yapmak riskli olacağından sakıncalıdır ve önerilmez. Banyo için dört – beş gün beklemek daha sağlıklıdır.

    Göz kapağı estetiğinde yaş sınırı var mıdır?

    Göz kapağı düşüklüğü genellikle genetik bir etken yoksa 35 yaşından itibaren yaşanır. Bu yaştan sonra göz kapaklarında sorun yaşayan herkese bu ameliyat yapılabilir. Bunun dışında bazı özel durumlarda ameliyat daha erken yaşlarda yapılabilir.

    Göz kapağı estetiğinde genel anestezi mi uygulanır?

    Operasyonda genel olarak lokal anestezi kullanılır.

    Göz kapağı estetiği riskli midir?

    Bu estetik operasyonun alanında uzman bir cerrah tarafından planlanarak yapılması halinde riskler geri plana itilebilir. Operasyonun ardından birkaç gün süren morluk ve şişlik etkisi olabilir.

    Göz kapağı estetiği ne kadar sürer?

    Operasyon 20-30 dakika sürmektedir.

    Göz kapağı estetiği sonrasında iyileşme süreci ne kadardır?

    Ortalama 4 hafta içinde hastalarımız tamamen iyileşmektedir.

     

    Göz kapağı estetiğinde dikişler ne kadar süre sonra alınır?

    Flora Kliniği’ne özel olan dikiş yöntemleri ile dikişler kendiliğinden erimektedir. Bu nedenle dikiş aldırma uygulaması yapılmaz.

    20 Hasta Yorumu
    1. Sema

      Merhaba
      Göz kapağı ameliyatı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak istiyorum. Lütfen yanıt veriniz. Teşekkür ederim

    2. sefer günes

      Iyi günler
      …yüz estedigi yaptirmak istiyordum…göz kapaklari,yüz germe arti boyun germe.
      bu ameliyat icin ne kadar süreye ihtiyacim var ve fiyatinida ögrenebilirsem cok memnun olurum
      saygilar.

    3. ali

      merhabalar
      sitenizdeki detayli bilgiler icin tsk.
      63 yasindayim dogal olarak yüzümde yasimla ilgili olusan belirtiler beni rahatsiz etmeye basladi . Kendimi bedensel olarak cok daha genc dinc ve dinamik hissediyorum. o nedenle yüzümde bazi düzenlemeler yapmaya karar verdim. bunlar yüz estetigi yani göz kapaklari altli ve üstlü, boyun germe arti sol gözümün yaninda deride pigment bozuklugu var bunun giderilmesi.
      a)tüm maliyetin ayrintilarine kadar olur
      b)yurt disinda kaldigim dolayi tedavi cin gerekli süre.
      beni detayli bilgilendirirseniz memnun olurum.
      saygilar
      Ali S.

    4. Nevin

      Merhaba benim gözümün biri büyük biri küçük acaba nası bir tedavi olur vede almanyada birkere oldum amaliyat çok fazla fark olmadı gelsem nakadar sürer teşekkürler

    5. ali.

      Merhabalar,
      10 yil once baska bir yerde göz kapagi amelyati olmustum. 60 yasindayim ve yeniden alt ve üst kapak ameliyati yaptirmak istiyorum, fiyatinizi ögrenebilirmiyim .
      Ali.

    6. Sevgi bartmann

      Adim Sevgi Bartmann,
      göz kapagi ve yüz germe icin bilgi edinmek istiyorum. Fiati ögrenmek istiyorum. Zumba dersi verdigim icin ne kadar süre izin almak zorundayim.
      Tesekkürler

    7. Sevgi bartmann

      Adim Sevgi Bartmann,
      göz kapagi ve yüz germe icin bilgi edinmek istiyorum. Fiati ögrenmek istiyorum. Zumba dersi verdigim icin ne kadar süre izin almak zorundayim.
      Tesekkürler

    8. Erdogan Bektas

      Yurtdisinda Almanyada yasadigim icin Covit 19 hastaligi icin türkiye ucuslari su an iptal benim sorum ilerki tarihlerde gelirsem göz alt ve üst bolumunde deri fazlaligi aldirmak estetik acisindan kac paraya mal olur bana yasim 48 on bilgi vere bilirseniz asagi yukari bir orta ücret suna bilirseniz dr bey sevinirim selamlar

    Sizin Yorumunuz