Güçlü Antioksidan Özelliğe Sahip Glutatyon
Glutatyon, başta solunum olmak üzere vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyon sırasında oluşan oksidatif maddeleri kendine bağlayarak zararlı etkilerini azaltır. Vücuda alınan oksijen ve besinler vücut için gerekli enerjiye dönüşürken yan ürün olarak reaktif oksijen radikalleri oluşur. Reaktif oksijen radikalleri olması gerekenden fazla aktif oldukları için diğer vücut hücrelerinin yapısını bozar. Oksidan olarak adlandırılan bu maddeler vücutta serbest dolaşarak kanser, diyabet ve romatizma hastalıkları gibi ciddi hastalıkların oluşmasına neden olurlar. Serbest radikallerin bu zararlı etkilerini önlemek için glutatyon gibi ciddi antioksidan maddelere ihtiyaç duyulur.
Glutatyon Nedir?
Glutatyon, serbest radikaller, ağır metaller ve peroksitler gibi oksidatif maddelerin zararlı etkilerinden koruyan antioksidan bir maddedir. Glutamat ve sisteine glisin bağlanması ile meydana gelen, üçlü amino asit yapısına sahip bir peptittir. Hücrelerde, redükte glutatyon (GSH) ve okside glutatyon (GSSG) olmak üzere iki farklı formda bulunur. GSH formu serbest radikalleri bağlayıp yok eden antioksidan özelliği bulunan formudur. GSSG formu ise zararlı maddeler yok edildikten sonra oluşan antioksidan özelliği bitmiş ve oksitlenmiş formudur.
GSH ve GSSG oranı hücresel düzeyde oksidatif stresi ifade eder. GSH/GSSG oranı ölçülerek vücuttaki glutatyon ihtiyacı tespit edilebilir. Normal şartlarda aktif glutatyon olarak ifade edilen GSH oranı yüzde 90, GSSG oranı ise yüzde 10 olmalıdır. GSH oranı yüzde 90’ın altına düştüğünde serbest radikaller hücrelere zarar vermeye başlar. Toksik özellikte maddeler vücutta biriktikçe glutatyon düzeyleri azalmaya başlar. Bu oran yüzde 70’in altına düştüğünde ise ciddi bağışıklık problemleri ortaya çıkar.
Glutatyon Eksikliği Neden Meydana Gelir?
Vücuttaki glutatyon miktarı yaşa bağlı olarak azalma eğilimindedir. Çünkü zamanla toksin maddeler birikerek GSH’ların GSSG’a dönüşmesine neden olur ve aktif glutatyon miktarını azaltır. Yaş ilerledikçe vücudun üretimi de azaldığı için oksidatif stres dengesi bozularak glutatyon eksikliği meydana gelir. Glutatyon eksikliğine neden olan iç ve dış faktörler bulunur.
Vücutta meydana gelen bazı biyokimyasal reaksiyonlar sonrasında glutatyona ihtiyaç artar. Eksikliğe neden olan iç faktörler şöyle sıralanabilir:
- Oksidatif Stres
- Solunum
- Beslenme ve Enerji Üretimi
- DNA Onarımı
- Bağışıklık Sistemi
Dışarıdan maruz kalınan toksik maddeler de glutatyon ihtiyacını artırarak eksikliğine neden olur. Eksikliğe neden olan dış faktörlerin bazıları ise şöyledir:
- Tarım İlaçları
- Böcek İlaçları
- Gıda Boyaları
- Yapay Tatlandırıcılar
- Temizlik Malzemeleri
- Alkol ve Sigara
- Ağır Metaller
- Zararlı Işınlar
- Tıbbi İlaçlar
- Ambalajlı Gıdalar
- Stres, Kaygı
- Depresyon
- Aşırı Egzersiz
- Beslenme Bozuklukları
Glutatyon Ne İşe Yarar?
Glutatyonun en önemli işlevi antioksidan özelliği sayesinde vücutta dolaşan serbest radikalleri ve ağır metalleri kendine bağlayarak zararlı etkilerini ortadan kaldırmaktır. Serbest radikallerin vücuttaki hücrelerin yapısını bozmasına engel olur. Böylece pek çok yıkımın ve hastalığın önüne geçilmiş olur. Faydaları şöyle sıralanabilir:
- Kas Yıkımını Engelleme: Kas hücrelerinin hasar görmesine engel olarak kas ağrılarının oluşmasını azaltır. Vücutta yağ yerine kas depolanmasını destekler, kaslarının dayanıklılığını artırır ve kas onarımını hızlandırır.
- Diyabet Hastalığı: Diyabet hastalığın sebeplerinden biri pankreasın insülin üreten beta hücrelerinin hasar görmesidir. Serbest radikaller bu hücrelere zarar vererek diyabete sebep olabileceği için diyabetin önlenmesinde faydalı olur.
- Otoimmun Hastalıklar: Bağışıklığın normal fonksiyonunu destekleyerek bağışıklık hastalıkları olan otoimmun hastalıkların oluşmasını azaltır. GSH miktarının azaldığı durumda bağışıklık düşer ve vücut direnci zayıflar.
- Nörolojik Hastalıklar: Beyin en çok enerjiye ihtiyaç duyan organlardan biri olduğu için yan ürün olarak yüksek miktarda reaktif oksijen meydana getirir. Oksidan maddeler alzheimer, demans, parkinson gibi nörolojik hastalıklara neden olabileceği için GSH seviyesini yüksek tutarak reaktif oksijenlerin hasar oluşturması engellenmiş olur.
- Akciğer Hastalıkları: Düşük glutatyon değerleri solunum yollarında iltihap oluşumunu artırdığından astım ve koah gibi göğüs hastalıklarında artış olur. Koah hastalığı oksidan maddelerin yani serbest radikallerin verdiği hasardan kaynaklandığı için varlığı bu hasarı önleyerek koah hastalığının önlenmesine yardımcı olur.
- Kalp Hastalıkları: Vücutta dolaşan serbest radikaller hücrelere zarar vererek önemli kalp hastalıklarını tetikler. GSH molekülleri serbest radikalleri karaciğere taşıyarak etkisiz hale getirir ve kalp sağlığını destekler.
- Göz Sağlığı: Oksidatif stresin etkilediği hastalıklardan biri de göz hastalıklarıdır. Göz tansiyonu olarak bilinen glokom ve katarakt hastalıkları oksidatif stresten kaynaklanır. GSH miktarı artırılarak oksidatif stres azaltılıp göz sağlığı korunur.
- Cilt Sağlığı: Hücrelerin hasar görerek yaşlanma belirtileri oluşmasını azalttığı için yaşlanma karşıtıdır. Yaşlanmaya bağlı ciltte oluşan koyu lekeler ve akne oluşumunu da azaltır. Cildin onarımını ve yenilenmesini sağlayarak parlak bir cilt oluşturur.
- Kanser: Oksidanlar nedeniyle mitokondri bozulursa hücrenin kanserleşmesine sebep olabilir. Glutatyon, hücrelerin enerji merkezi olan mitokondrinin bozulmasını önleyerek sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
- Uyku Düzeni: Depresyon ve anksiyete oluşumunu azalttığı için rahat bir uykuya yardımcı olur. Ayrıca uykuyu bölen uyku apnesi hastalığı oksidatif stresten etkilendiği için aktif glutatyon seviyesi artırıldığı zaman uyku bölünmemiş olur.
Glutatyonu Artırmak için Besin ve Takviyeler
Yaşa bağlı veya vücudun aşırı toksinlere maruz kalması sonucu GSH miktarında azalma olduğunda hastalıklara elverişli bir ortam oluşur. GSH eksikliği, otoimmun hastalıklara, romatizmal hastalıklara ve kalp hastalıkları gibi ciddi hastalıklara neden olabildiği için çeşitli yollarla eksikliği gidermek gerekir. GSH miktarını artırmak için glutatyonun sentezlendiği amino asitleri içeren besinler tüketebilir veya içeriğinde bulunan gıda takviyeleri kullanabilirsiniz.
Sentezi için gerekli amino asitleri içeren başlıca besinler arasında, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, fındık, ceviz, elma, greyfurt, avokado, bamya, ıspanak, roka ve dereotu yer alır. Besinler ile yeterli miktarda GSH sentezlenemediği durumda glutatyon içeren gıda takviyeleri kullanılır. Takviyeler genellikle 250 mg tablet olarak veya lipozomal formda sıvı olarak bulunur. Glutatyon oral yol ile alınabileceği gibi, damar yoluyla da uygulanabilir.
Glutatyon Tedavisi
Glutatyonun en etkili şekilde vücuda alınmasının yollarından biri glutatyon tedavisidir. Glutatyon tedavisi, yüksek etkinliği, herhangi bir yan etkisinin olmaması ve pratik bir işlem olmasından dolayı tercih edilir. Tedavi ile birlikte genellikle C vitamini desteği de yapılarak Glutatyon C serumu olarak da uygulanabilir. C vitamini önemli antioksidanlar arasında yer aldığı için birlikte uygulandığında etkisini daha güçlü göstererek bağışıklığın güçlendirilmesine fayda sağlar.
Tedavi Nasıl Yapılır ve Ne Kadar Sürer?
Glutatyon tedavisi serum olarak damar içine veya kas içine enjeksiyon olarak yapılır. Tedavinin kaç seans süreceğine ve seansların süresine yapılan doktor muayenesi sonucunda karar verilir. Doktor muayenesinde GSH ve GSSG oranına bakılarak eksikliğin düzeyi tespit edilir. Eksikliğin derecesine göre tedavi hasta ile birlikte planlanır. Genellikle uygulama haftada bir veya iki kez olmak üzere ortalama 5 haftada tamamlanır. Her seansta yaklaşık 15 dk kadar damar içine uygulama yapılır.
Glutatyon Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Glutatyon oral olarak alındığında midede hızlı hidrolize olduğundan en etkili yolu glutatyon tedavisi olur. Tedavi bazı özel durumlar dışında her yetişkine uygulanabilir. Bu özel durumlar hamilelik, emzirme dönemi ve kanser hastalığıdır. Özellikle çeşitli nedenler ile vücutta glutatyon üretimi olmayan kişilere tedaviyi uygulamak gerekir. Çocuklarda ise damardan glutatyon tedavisi yerine cilt üzerine yerleştirilen transdermal bantlar tercih edilir.
Glutatyon Tedavisi Fiyatları
Glutatyon tedavisi fiyatları, uygulamanın yapılacağı kliniğin kalitesine, uygulamayı yapacak uzmana, uygulamanın kaç seans ve ne kadar süreceğine göre değişiklik gösterir. Kliniğimizde deneyimli doktorlarımız tarafından uygulanan Glutatyon Seans Ücreti: 4500 TL bandındadır. Size özel sunacağımız paket fiyatlardan yararlanmak ve kampanyalar hakkında bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz. Bizlere +90 555 104 56 60 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Detaylı vaka görmek için instagram ve youtube adreslerimizden bizi takip edebilirsiniz.