
Dudak Dolgusu Nasıl Yapılır? Ağrılı mıdır? Ne Kadar Sürer?
Dudak dolgusu, dudakların hacmini arttırmaya yarayan estetik bir işlemdir.
Dudak Dolgusu Nedir?
Dudak dolgusu, dudakların dolgunlaşması ve daha hacimli görünmesi amacıyla yapılan bir uygulamadır. Çeşitli sağlık sorunları nedeniyle dudak yapısı bozulan, dudakları küçük kalan kişiler medikal nedenlerle, dudak yapısı doğuştan küçük olan kişiler de estetik nedenle bu işlemi yaptırabilirler.
Dolgu işleminde dudakların içine sentetik (yapay) hyaluronik asit enjeksiyonu yapılır. Dolgu işleminde kullanılan hyaluronik asit, doğal olarak vücutta bulunan bir maddedir. Cilt, bağ doku ve göz gibi yapılarda bol miktarda bulunan hyaluronik asit, şeffaf ve yapışkan özelliktedir.
Hyaluronik asidin vücuttaki görevi, bulunduğu bölgelerde su tutulumunu artırarak dokunun nemli ve kaygan kalmasını sağlamaktır. Yapay hyaluronik asit, yara iyileşmesini hızlandırmak, kemikleri güçlendirmek, eklem ağrılarını hafifletmek gibi pek çok amaçla dudak dolgusunun yanı sıra göz damlalarında ve çeşitli enjeksiyonlarda kullanılmaktadır.

Dudak Dolgusu Neden Yapılır?
Dudak dolgusu, kişinin isteği doğrultusunda yapılır. Ancak genel sağlık durumunun bozuk olması ve ağız içerisinde pamukçuk gibi aktif enfeksiyon varlığı, dudak dolgusu işlemine engel teşkil edebilir.
Dudakların hacmi, yaşlanma, güneş maruziyeti, kişinin genetik yapısı gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişebilir. Dudaktaki hacim azlığını gidermek ve cerrahi dudak kaldırma gibi daha invaziv (girişimsel) işlemlerin önüne geçmek için dudak dolgusu tercih edilebilir.
Dudak dolgusu temel olarak dudak hacminin arttırılması için yapılır. Dudak hacminin artması aşağıda sayılan durumların iyileştirilmesinde fayda sağlayabilir:
- Yaşlanmaya birlikte dudak hacmi azalır ve dudaklar küçülebilir. Burunla dudak arasındaki filtrum adı verilen yapı da uzayarak düzleşebilir. Ayrıca dudağın köşeleri arasındaki uzaklık azalabilir. Dudak dolgusu, dudağın dolgunlaşmasını, filtrumun daha belirgin hale gelmesini sağlayarak yaşlanmaya bağlı etkileri en aza indirir.
- Dudak asimetrisi oldukça yaygın görülen bir durumdur. Dudağın alt ve üst tarafındaki hacim farkının fazla olması, dudağın sağ ve sol kısmının birbiriyle orantısız olması gibi durumlarda dolgu ile dudak yeniden şekillendirilebilir.
- Yaşın ilerlemesiyle birlikte dudak kenarlarında ince çizgiler, kırışıklıklar oluşabilir. Bu kırışıklar gülümsemeyle daha belirgin hale gelebilir. Dolgu, dudak kenarı kırışıkların giderilmesinde fayda sağlayabilir.
- Dudak hacminin yetersiz olduğunu düşünen kişiler, bu durumdan dolayı dış görünüşünü beğenmeyebilir ve sosyal hayatları olumsuz etkilenebilir. Bu kişiler dudak dolgusuyla özgüvenlerini artırarak, görünüşleriyle ilgili kendini daha iyi hissedebilir.

Dudak Dolgusu Öncesi Ne Yapılmalıdır?
Dudak dolgusu giderek daha yaygın yapılan bir işlem haline gelmiştir. Dudak dolgusu pek çok kişinin güvenle yaptırabileceği bir işlem olmakla birlikte işlem öncesi dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır.
Kişinin dudak dolgusuna uygun olup olmadığının mutlaka bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmesi gerekir. Kişinin herhangi bir sağlık sorununun, düzenli olarak kullandığı bir ilacın olup olmadığı gibi konular dolgu işlemi öncesi mutlaka sorgulanmalıdır. Ayrıca kişinin vücudu hakkındaki görüşleri psikolojik rahatsızlıklar açısından araştırılmalıdır. Estetik amaçla yapılan dudak dolgusu işlemi için kişinin 18 yaşından büyük olması vücut şeklinin oturması bakımından önemlidir.
Dudak dolgusu, kişiye özel yapılır. Kişinin başlangıç durumundaki dudak boyutu, istediği dudak hacmi ve şekli, yüz hatları gibi pek çok faktör yapılacak dolgu şeklini ve miktarını değiştirir.
Dudak dolgusu yaptırmayı isteyen kişilerin çoğunlukla talep ettiği bir dudak hacmi ve şekli vardır. Bu taleplerini çeşitli görsellerle dolgu yapacak kişiye gösterirler. Ancak talep edilen dudak yapısı, kişinin yüzüne uymayabilir. Başka bir kişide çok hoş duran dudak, bir diğer kişide çok yapay ve uyumsuz durabilir. Bu nedenle işlem öncesi dolguyu yapacak uzmanla konuşmak, kişinin hem taleplerine uyan hem de yüzüne oturan dudak yapısının seçilmesi açısından kritiktir. İşlem öncesi yapılacak bir değerlendirme ile daha gerçekçi ve daha doğru planlama mümkün olur.
Dolgu işlemi için tecrübeli bir merkezi tercih etmek ve kişiye özel dolgu ile ilgili daha kapsamlı bilgisi olan uzmanlarla çalışmak da dolgu ile başarılı sonuç almak açısından yararlıdır.
Dudak Dolgusu İşlemi Nasıl Yapılır?
Dudak dolgusu işlemine başlamadan önce dolguyu yapacak uzman, kişinin dudağına lokal anestezik madde uygular. Uygulanan lokal anestezikler çoğunlukla benzokain, lidokain, tetrakain içeren krem şeklindedir. Topikal anestezikler dudağa uygulandıktan yaklaşık 15-30 dakika sonra maksimum etkiye ulaşır. Böylelikle dolgu sırasında kişi herhangi ağrı veya acı hissetmez; bu da işlemin konforlu bir şekilde yapılmasına olanak sağlar. Benzokain, lidokain gibi lokal anesteziklere alerjisi olan kişiler için ise sinir bloğu gündeme gelebilir.
Dolgu işlemi hyaluronik asit içeren içeriğin enjekte edilmesiyle yapılır. Enjeksiyon, vermillion adı verilen dudak kenarlarına, üst dudak çukuruna, dudak köşelerine uygulanır. İşlem sırasında enjeksiyon iğnesinin cilde batma hareketi hissedilebilir fakat ağrı hissedilmez. Dolgu için dudaklara toplamda yaklaşık 1 mililitre (mL) dolgu maddesi enjekte edilir. Enjektörün iğnesi cildin 2.5 milimetresinden daha derine inmez.
Dolgu sonrası morarma ve şişkinliğin en aza indirilmesi için dudakların üzerine buz ile soğuk uygulaması yapılabilir.
Dudak Dolgusu Sonrası Ne Yapılmalıdır?
Dolgu işlemi bittikten sonra dolguyu yapan uzman, dudaklara masaj yaparak dolgu maddesinin güzelce dağılmasını ve emilmesini sağlar. Bu sırada soğuk uygulaması da devam eder.
Dolgu sonrası kişi 15 dakika boyunca yakından takip edilir. Bu süre zarfında dolgu maddesine karşı oluşabilecek bir alerji, enjeksiyona bağlı kanama, baş dönmesi gibi yan etkilere karşı dikkatli olmak gerekir. 15 dakika dolduktan sonra kişi evine gidebilir. İşlemdeki lokal anestezik uygulaması kişinin araba kullanmasına engel olmaz. Dolayısıyla kişi kendi aracını kullanarak evine dönebilir.
Dolgu sonrası dudaklar hassas, şiş ve morarmış olabilir. Bu etkiler genellikle ilk 24-48 saat arasında düzelir ancak bazı kişilerde bu süre 1 haftaya uzayabilir.
Dolgu yaptıran kişiler işlemden 2 hafta sonrası kontrole çağrılır. Bu kontrolde hem dolgunun genel durumuna bakılır hem de kişinin işlem öncesi ve sonrası fotoğrafları karşılaştırılarak dolgunun etkisi incelenir.
Dudak Dolgusu ile İlgili Merak Edilenler
Dudak dolgusu ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir:
Dudak dolgusu kalıcı mıdır?
Dudak dolgusu geçici bir işlemdir. Dolgunun etkisi, kişinin metabolizmasına ve genetik yapısına göre değişmekle birlikte yaklaşık 12-18 ay sürer. Dolgu etkisini kaybetmeye başlayınca işlemin tekrarlanmasına ihtiyaç duyulur.
Dudak dolgusu işlemi ne kadar sürer?
Öncesindeki uyuşturma (anestezi) da dahil olmakla beraber tüm dolgu işlemi 30 dakika ile 2 saat arasında tamamlanır.
Dolgu işleminden ne kadar sonra yemek yenebilir?
Dolgu işlemi sonrasındaki ilk birkaç saat içerisinde yemek yenmemesi daha doğru olur. Bu süreçte anestezinin etkisi tam olarak geçmemiş olacağından kişi yemek yerken dudağını ısırarak dolguya zarar verebilir. Ayrıca işlemden sonraki ilk 24 saat içerisinde sıvıları pipetle tüketmek ve sigara içmek gibi davranışlardan kaçınılmalıdır. Alkol dudaklarda kanamaya yatkınlık yapabileceğinden işlemden sonraki ilk 24 saatte tüketilmemelidir.
Dudak dolgusunun fiyatı ne kadardır?
Çokça araştırılan konuların başında “Dudak dolgusu kaç TL?” sorusu gelir. Dudak dolgusu Seans Fiyatları: 3000 ₺ – 6000 ₺ aralığındadır. Size özel sunacağımız paket fiyatlardan yararlanmak ve kampanyalar hakkında bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz. Bizlere +90 0212 215 57 87 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Detaylı vaka görmek için instagram ve youtube adreslerimizden bizi takip edebilirsiniz.
merhaba! Lip filler ne kadar? Tessekur ederim