Skip links
Diş İmplant

Diş İmplant

    Dişlerimizde oluşan çürükler ya da kırılmalar sebebiyle çoğu durumda dişimizi çektirmek zorunda kalabiliyoruz. Ne yazık ki genellikle dişimizi kurtaramasak da, gelişen teknoloji bu konuda insanlara fazlasıyla avantaj sunuyor. Diş çekilmesinden dolayı ağızdaki diş dengesinin bozulmasının önüne geçmek amacıyla uygulanan diş İmplant yöntemi, bu avantajlardan bir tanesi.

    Özel bir maddeden hazırlanan implant, dişinizin yerine geçerek, daha sağlıklı bir diş yapısına sahip olmanızı sağlıyor ve keyifle yemek yiyebilmeniz için size tüm fırsatı da sunuyor. Peki, ama nasıl? Şimdi size implant ile ilgili tüm konulardan söz edeceğiz.

    İmplant Nedir?

    Gücü, hafifliği ve parlaklığı ile ön planda yer alan titanyum maddesinden yapılan implant, çekilmesi zorunlu olan dişlerinizin yerine konulması için kullanılan bir yöntemdir. Çene kemiğine sabitlenir ve bu şekilde tekrar o dişinizle yemek yemeniz sağlanır. Ayrıca diğer dişlerinizin çekilmesinin de önüne geçilmiş olur. Peki, diş implant ile ilgili olarak temelde bilinmesi gerekenler nelerdir?

    • Diş çekilmesi sonucunda oluşan boşluğa yerleştirilecek olan implant, çekilen dişe komşu olan hiçbir dişe zarar vermez ve uygulama yapılırken de diğer dişlere zarar verilmez.
    • İmplant uygulaması ile yapay bir diş kökü hazırlandığı için, yeni bir diş kökünüz oluşmakta ve titanyum maddesinin sağlamlığı ile birleşince de gücü katbekat artmaktadır.
    • Kimi hastalarda çene kemiği yeterli düzeyde olmayabilir. Bu durumda yapay kemik oluşturma işlemi de uygulanmaktadır.
    • Diş çekildikten sonra, enfeksiyon oluşmamış ve bu risk görünmüyorsa, o halde diş çekiminden hemen sonra implant uygulaması yapılabilir.
    • Genellikle çene, bazı durumlarda da kafatası kemiğine yerleştirilir. Destek diş olarak görev yapar ve ana dişiniz gibi rahatlıkla kullanabilirsiniz.
    • İmplant uygulaması ile çekilen dişin, diğer dişlerin yapısını bozması da önlenir. Bu şekilde kişi dişlerini daha etkin bir şekilde korumuş olur.

    Yukarıda da görüldüğü üzere, implant uygulaması ile dişlerinizi korumak ve güzel bir gülüş elde etmek mümkün. Tabi ki uzman diş hekimleri ile. Kendini kanıtlamış, alanında uzmanlığı bilinen hekimlerden, implant için destek almalısınız. Çünkü çok hassas bir uygulamadır ve hata kabul etmez.

    Diş İmplant Nasıl Yapılır?

    Diş İmplant

    Yeni çekilmiş bir diş için implant uygulaması çok daha kolaydır. Hasta için de korkulacak hiçbir şey olmaz. Çünkü diş yeni çekildiği için implant için de yuva hazırdır. Ancak daha önce çekilen ve sonradan implant yaptırılması gereken durumlarda, implant için bir yuva açılması gerekecektir. İşte bu durum çok hassastır ve uzman bir hekim gerektirir. Peki, etkili bir implant uygulaması nasıl yapılır?

    • Öncelikli olarak hastanın ağzının röntgeni çekilir ve implant yapılacak bölge ile diğer dişler analiz edilir. Analizler tamamlandıktan sonra ölçünün alınması gerekecektir.
    • Sonrasında iki yöntem öne çıkar ve bu yöntemlerin birinde geçici başlığın takılması gerekir. Diğer yöntemde ise implant takıldıktan sonra takılan yerin üzerinin diş eti ile kapatılması sağlanır. Sonrasında ise bu bölgenin iyileşmesi gerekir. Bu yöntemde protez başlık olarak adlandırılan başlıkların iyileşme gerçekleştikten sonra takılması gerekecektir.
    • İyileşme sürecinden sonra implant takılır ya da kimi durumlarda iyileşme süreci beklenmeden de takılması gerekebilir.
    • Çene kemiğinin durumu göz önünde bulundurularak, implant işleminin uygulanması ve başarının sağlanması süreci 3 ila 6 ay arasında değişiklik göstermektedir.
    • Dikişsiz olarak yapılan uygulamalarda süre daha kısa olabilir. Bu durum diş hekiminin öngörüsü ile de alakalı bir durumdur.

    Yukarıda da görüldüğü üzere, bir implant uygulamasının süreci çok karmaşık değildir. Yapılması gereken işlem net olduğu için, diş implant uygulamalarının tercih edilme sıklıkları her geçen gün artmaktadır.

    Diş İmplantı Uygulaması Çok Can Yakıyor Mu ?

    Çene ya da kafatası kemiğinde bir delik açılacağı için en çok korkulan uygulamalardan bir tanesi olsa da, can yakma oranı oldukça düşüktür. Uygulamayı yaptıranlar da bu görüşü savunurlar. Çünkü kemikte sinir dokusu çok fazla olmadığı için, acı da yumuşak dokudakinden çok daha az olmaktadır. Bu sebeple diş implant uygulamalarında şiddetli ağrı hissedilmez.

    Diş İmplant Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

    Diş İmplant

    Bir dişi kaybetmek, gülüşün bozulmasına, diğer dişlerin de zarar görmesine ve en önemlisi de yemek yemenin eskisi kadar rahat olmamasına neden olur. Bu nedenle uygulanan implantın temel avantajları aşağıdaki gibidir:

    • Kaybedilen dişin yerine rahatlıkla entegre edilebilir ve bu şekilde dişleriniz arasındaki ilişkinin bozulmasının tamamen önüne geçilmiş olunur.
    • Doğal dişe oldukça yakındır ve gülüşünüzün bozulmasının önüne geçer.
    • Dişlerdeki şekil bozukluklarını önler.
    • Sağlamlığı sebebi ile aynı bölgeden tekrar sorun yaşamazsınız.
    • Yemek yerken herhangi bir sorun yaşamaz, günlük hayatınızda zevk aldığınız yiyecek ve içecekleri tüketmeye devam edebilirsiniz.

    Pek çok avantajı sağlayan diş implant uygulamaları, günümüz teknolojisinin getirdiği çeşitli avantajları hastalara sunmaya devam ediyor. Bu nedenle de sıklıkla tercih ediliyor.

    Herkese Diş İmplant Yapılabilir Mi?

    Kişinin sağlık durumu elveriyor ve çene kemiğinde problem bulunmuyor ise, diş implant uygulamaları herkese yapılabilir. Çene ya da kafatası kemiğine uygulanabilen bir yöntem olduğundan dolayı, uygulama alanı geniştir. Ancak kemik dokusunun yeterli olmadığı durumlarda bile yapay kemik ile implant uygulaması yine gerçekleştirilebilir. Bu nedenle elzem durumlar söz konusu olmadığı sürece, implant herkese uygulanabilir.

    Dişlerin sağlıklı bir şekilde kullanılmaya devam edilebilmesi ve gülüşümüzden hiçbir şey kaybetmemek için tercih edilen diş implant, diş sağlığımız için oldukça önemli. Ancak bu süreçte tecrübeli ve eğitimli bir diş hekimi tercihine özen göstermeniz de gerekmektedir.

    Leave a comment

    Call Now Button
    × WhatsApp