Diş beyazlatma
Gülüşümüzün en önemli nişanesi olan dişler, ne yazık ki gerçek rengi olan beyazın oldukça uzağında. Tabi ki buna günlük hayatımızda tükettiğimiz yiyecekler ve içecekler etki ediyor. Üstelik bir de doğru fırçalama periyodik şekilde gerçekleştirilmediğinde, dişlerdeki sararmalar sürpriz olmaktan çıkıyor. İşte bunun için uzman diş hekimleri tarafından çeşitli şekillerde uygulanan diş beyazlatma uygulamaları, kişinin sağlığı ve psikolojisi için son derece önemli.
Peki, diş beyazlatma nedir? Nasıl beyazlatılır? Beyazlayan dişleri nasıl koruyabiliriz? Şimdi sizlere bunlardan ve daha fazlasından bahsedeceğiz.
Diş Beyazlatma Nedir?
Kimi zaman dişlerimizin normalden daha beyaz, kimi zamanda fırçalasak bile sarı olduğunu görürüz. Bu yediğimiz ya da içtiğimiz besinler ile ilgili. Çünkü bazı besinlerin beyazlatmaya yakın işlevleri var. İşte bu çerçevede, diş hekimlerinin uyguladıkları yöntemlerden de en doğru sonuçlar alınıyor ve siz de doğru beslenme sonrasında, periyodik diş fırçalama süreci ile beyaz dişlerinizi koruyabiliyorsunuz.
Dişlerde oluşan organik ve organik olmayan sararmalar ya da çeşitli maddelerin, diş hekimlerinin özel uygulamaları ile giderilmesi, dişin temizlenerek, beyaz bir görünüme kavuşturulması işlemi, diş beyazlatma olarak adlandırılmaktadır. Dişlerde meydana gelen çeşitli olumsuzluklar sonucunda oluşan renklenmelerin giderilmesi için uygulandığı için, her durumda rahatlıkla tercih edilebilir. Ancak sıklıkla bu uygulamaya başvurulması, diş sağlığınız için çok da iyi sonuçları ortaya çıkarmayacaktır. Peki, hangi yöntemler bu sürecin ana elemanları arasındadır?
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Beyazlatma işlemleri gerçekleştirilirken pek çok farklı yöntem kullanılır. Bu yöntemler, kişinin diş tipine, yaşına ve sağlığına göre değişkenlik gösterecektir. Diş hekiminiz ise size bu süreçte en çok yardımı sağlayacak kişidir. Bu nedenle ondan habersiz herhangi bir işlem yapmamanız, çoğu hurafeden de uzak durmanız gerekir. Peki, en gözde diş beyazlatma uygulamaları hangileridir?
Ofis Tipi Diş Beyazlatma
Beyazlatma yöntemleri arasında en kısa süreli olanıdır. Diş hekimleri tarafından uygulanır ve oldukça teknik bir işlemdir. Burada ilk etap, diş hekimi tarafından özel bir beyazlatma jelinin dişe sürülmesidir. Sonrasında lazer ya da UV ışınları kullanılarak, sürülen bu jelin işlevinin harekete geçirilmesi sağlanır. Bu da dişteki sararmaları ve renklenmeleri ortadan kaldıracak harika bir yöntemdir. Gerekli şartlar sağlandığında ortalama olarak 1 saat sürmektedir.
Ev Tipi Diş Beyazlatma
Evde uygulanan bir yöntem olması sebebiyle bu isme sahip olan yöntem, diş hekiminin yaptığı çalışmalar ile gerçekleştirilir. Hekimin dişlerinizde yaptığı incelemeler neticesinde hazırlanan beyazlatma ajanları, kişi tarafından günün belirli saatlerinde dişlerine uygulanması gerekir. Özellikle geceleri uyumadan önce yapılan bir işlemdir ve ortalama olarak 1 ya da 2 hafta sürer. Tabi ki beyazlatma süreci ile ilgili hastanın dişlerinin durumu oldukça önemli olacaktır.
Kombine Tipi Diş Beyazlatma
Kombine kelimesinden de anlaşılacağı üzere, hem evde, hem de ofiste uygulanan bir yöntemdir. Yöntem öncesinde diş hekimi dişiniz üzerinde gerekli incelemeleri yapar ve bu incelemeler ile nelerin yapılacağına karar verilir. Sonrasında ilk etap ofiste uygulanmaya başlanır. Ofis süreci tamamlandıktan sonra evde de belirli bir süre uygulamalar gerçekleştirilerek, beyazlatmanın etkisi de artırılmış olur.
Süreç çok hassastır ve pek çok teknik ekipmanı gerektirir. Bu nedenle hurafelerden uzak durulması, diş hekimlerinin kontrolünde gerçekleştirilmesi gereken işlemlerdir. Evde uygulanan ve hurafelerden oluşan çeşitli yöntemler, dişinize ve diş etlerinize büyük zararlar vermektedir. Mutlaka diş hekiminizden tavsiye almanız gerekir.
Herkes Diş Beyazlatma Yaptırabilir Mi?
Çocuklar, hamileler ve emzirme döneminde olan anneler için önerilmeyen bir uygulamadır. Ayrıca dişlerinde çürükler olan, diş eti problemleri yaşayan kişilerin de bu tip uygulamalardan kaçınması gerekir. Çünkü her zaman olduğu gibi ilk etap, bu tarz problemlerin ortadan kaldırılması, kişinin sağlıklı dişleri sahip olmasından geçer. Eğer bu tarz sorunları olmayan bir kişi iseniz ve dişinizde sararmalar bulunuyorsa, siz de diş beyazlatma yaptırabilirsiniz.
Diş Beyazlatma İşlemi Hangi Aralıklarla Yaptırılmalıdır?
Çok hassas bir işlem olması ve ayrıca dişlere uygulanması, işlemin sıklığını da doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle öncelikli olarak dişlerin tıraşlanması ile yapılan beyazlatmalar oldukça tehlikelidir. Hemen beyazlatma sağlanır ancak bu durumda dişleriniz incelir. Bu da diş problemleri yaşama oranınızı katbekat artırır. Normal standartlarda diş beyazlatma sürecinin 2 ila 3 hafta arasında sürmesi gerekir. Ayrıca kişinin günlük hayatta tükettiği gıdalar ve sigara kullanımı, süreci etkiler. Ancak ortalama olarak 6 ayda ya da 1 yılda bir desteklenirse, diş beyazlatma işlemleri daha kalıcı bir hal alabilir.
Diş Beyazlatma İşlemi Zararlı Mıdır?
Alanında uzman ve eğitimli bir diş hekimi tarafından, profesyonel yöntemler ile gerçekleştirilen diş beyazlatma işlemlerinin kişinin sağlığına kısa ya da uzun vadede herhangi bir zararı yoktur. Bu işlem sırasında kişinin dişine herhangi bir zarar verilmez ve dişlerin yapısı bozulmaz. Yalnızca etkili jel ve lazerler ile dişlerin renginin beyaza döndürülmesi hedeflenir. Bu nedenle de gönül rahatlığı ile tercih edilebilecek bir yöntemdir.
Diş Beyazlatmadan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hassas bir süreç olduğundan dolayı, diş beyazlatma işlemleri kadar, beyazlatma sonrasında yapılanlar da oldukça önemlidir. Bu nedenle beyazlatma işleminden sonra, 2 ila 5 gün arasında çay, kahve, kola gibi içecekler, renkli içecekler ve tütün ürünlerinden uzak durmalısınız. Beyazlatma işleminin etkisi açısından bu durum çok önemlidir.
Sağlıklı bir gülüş ve özgüvenli hareket etmenin en önemli göstergesi olan dişler, beyaz olduklarında size psikolojik açıdan da pek çok şey katacaktır. Bu nedenle hekim kontrolünde ve profesyonel uygulamalar ile siz de diş beyazlatma yöntemlerini tercih edebilirsiniz.