Derimiz üç tabakadan meydana gelir. Bu üç tabaka; epidermis, dermis ve hipodermis olarak adlandırılır. İkinci katman olan dermis katmanı deriye sağlıklı görünümü veren kolajen lifleri ile örülüdür. Zamanla bu katmandaki liflerin kopması ve derideki elastikiyetin zedelenmesi ile deride çatlaklar görülür. Doğru bir çatlak tedavisi ile bu zedelenmeler en aza indirilerek deride sağlıklı görünüme kavuşmak mümkündür.
Çatlak tedavisi nedir? Günümüzde bu soru ile sıklıkla karşılaşırız. Özellikle erişkin çağına gelmiş bireylerde derinin çeşitli etkenler sonucunda gerilmesi ile meydana gelen morarma ve ufak çizikler zamanla soluk bir inci rengini alarak büyür. Özellikle kadınlarda erişkinlik döneminde hormonal durumlar, hızlı kilo alıp verme, gebelik gibi faktörler neticesinde sık karşılaşılan fiziki bir sorundur. Çatlak tedavisi derimizi eski sağlıklı görüntüsüne tekrar kavuşturmayı hedefleyen bir tedavidir. Çatlak tedavisinde derimizde meydana gelen çatlakların belirginleşmeden ilk aşamalarda tedaviye başlanması ile en kesin ve güzel sonuçları beraberinde doğurur. İlk aşamalarda küçük ufak mor çizikler dikkatimizi çekmese de zamanla belirginleşerek büyüme gösterir. Burada ilk olarak hasta kendini gözlemlemeli ve kendisine en uygun tedavi için dermatoloğa danışmalıdır.
Çatlak tedavisi fiyatları doktor kontrolü sonrasında tercih edilecek doğru bir çatlak tedavisi yöntemi ile belirlenebilir. Alanında uzman kişilerce yapılan muayene sonrasında size en uygun tedavi yöntemi için kliniğimizden randevu alabilirsiniz.
Çatlak tedavisi derinin çeşitli etkenler sonucu elastik yapısının deforme olması ile oluşan sorundur. Özellikle basen, karın, kol, kadınlarda meme bölgesinde görülen açık rengi irili ufaklı çizgilerdir. Cildin derideki bu değişime adapte olamaması ile bu çatlaklar zamanla genişleyerek derinlere inebilir. Özellikle kadınlarda gebelik sırasında karnın gerilmesi, alınan kilolar ile birlikte daha sık ve kalıcı bir görüntü oluşturur.
Çatlak tedavisi nasıl yapılır? Çatlak tedavisi için geliştirilen birçok yöntem mevcuttur; şık, radyofrekans, PRP, mezolifting, dermoroller, botoks, stria kremler. Bu yöntemlerle birlikte en çok tercih edilen tür lazerdir. Lazer yöntemler klinik ortamlarda dermatologlar tarafından uygulanmalıdır. Uygulamalar hastanın vücudunun en uygun olduğu dönemde yapılmalıdır. Özellikle gebelerde, çeşitli ilaçlar sonrası kilo alımlarda, kas kütlesinin artması gerektiği durumlarda ve hormonal rahatsızlıklarda iyi sonuç vermeyeceği için bu faktörler ortadan kalktıktan sonra uygulanması daha doğru olacaktır. Çatlak tedavisinde öncelikle hasta muayene edilmeli, çatlakların oluşma sebepleri, derinlikleri, renkleri ve bölgeleri tespit edilip ona uygun bir tedavi yöntemi izlenmelidir.
Fraksiyonel lazer ışıkları derinin altında en kolay inebilen ışıklardır. Kolajen üretimi durmuş ve zayıflamış liflere uyarılar gönderilerek dokulardaki hasarı yeni kolajen dokular oluşturarak tedavi etmeyi amaçlar. Tedavi esnasında hasta herhangi bir acı ve ağrı hissetmez, lazerle çatlak tedavisi bir saatte yakın bir sürede tamamlanır.
Çatlak tedavisi bireyin vücudunun çeşitli bölgelerinde meydana gelen kimi zaman az kimi zaman çok şekilde kümelenen ince çizgilere uygulanır. Bu çizgiler zamanla büyüyebilir ve derinin altına inerek deride sağlıksız bir görüntü meydana getirebilir. Deri çatlakları çeşitli etmenler ile oluşup kişinin fiziksel ve psikolojik bunalıma girmesine sebep verir. Cilt zamanla genç ve diri görünümü kaybeder. Erken tanı ve tedavilerde hızlı ve kesin çözüm almakla birlikte uygun ve en doğru tedavi yöntemi ile bu görüntü ortadan kalkabilir deri kendini yenileyebilir. İlk olarak bireyin çatlak oluşum sebebi araştırılarak kişiye en doğru tedavi yöntemi ve süreci başlatılır. 3-6 seans aralığı başta olmak üzere kişiye tedavisi uygulanarak derideki çatlak görünümü en aza indirgenir.
Tedavi süresince kişi deride değişiklik yapabilecek bütün etmenleri en aza indirmelidir. Kas kütle artımı, gebelik, hızlı kilo alıp verme, deriye zarar verebilecek davranışlar veya sporlar bu süreçte yapılmamalı sonrasında ise kullanılacak ürünler uzman kişilerce belirlenmelidir. Tedavi sonrasında fiziki değişim sonrasında deri çatlakları tekrar oluşabilir.