Akne Tedavisi
Akne nedir?
Akne, tüy köklerinin ve yağ bezlerinin normal fonksiyonlarını yerine getirmemesine bağlı bir cilt bozukluğudur. Yağ bezleri cildin nemli olmadığını düşünerek daha fazla yağ salgılarlar ve akne meydana gelir. Akne tedavisi kişiye uygun olarak belirlenen çeşitli yöntemlerle yapılmalıdır.
Beyaz nokta, siyah nokta, kist ve sivilce gibi vücutta ortaya çıkan belirgin noktalar akne olarak adlandırılırlar. Akne oldukça yaygındır ve her insanı etki altında bırakabilir. Özellikle ergenlik döneminde çok daha yaygındır.
Ergenlik döneminde yoğun olmasının sebebi yağ bezlerinin aşırı aktif olmasıdır. Akne sağlığı tehdit edecek bir yapıya sahip değildir. Buna rağmen kişinin genel görünümü etkiler ve ciltte izler bırakabilir.
Akne oluşan en yaygın noktalar yüz, göğüs, omuz ve sırt kısımlarıdır. Yağ bezleri vücudun her yerinde yer alırlar ama söz konusu bölgelerde daha yoğundurlar. Akne için uygulanacak tedavi aknenin şiddetine bağlıdır.
Akne neden oluşur?
Aknenin oluşma sebebi çoğunlukla hormonlardır. Ergenlik döneminde çok fazla ortaya çıkma eğilimi vardır. Ciltte yer alan bakteriler, yağ bezeleri ve yağ asitleri bir araya geldiklerinde akne oluşumuna sebebiyet verirler.
Kadınlarda akne oluşumu regl dönemine denk gelebilir. Çünkü bu dönemde hormon seviyelerinde dalgalanmalar yaşanabilir. Ayrıca çok yağlı kişisel bakım ürünleri kullanmak akne oluşumunu hızlandırır.
Akne oluşumunu etkileyen bir diğer durum ise yüksek nemli ortamda yaşamaktır. Sürekli şapka giymek veya kask takmak benzer etkiyi oluşturabilir. Akne belirli durumlarda genetik bir miras olabilir.
Hangi gıdalar akneye neden olurlar?
Bazı araştırmalar belirli gıdaların tüketimi ile akne oluşumu arasında bağlantı kurarlar. Yüksek oranda şekere sahip olan besinler, protein tozları ve yağsız sütler akneye neden olduğu düşünülen gıdalar arasındadırlar.
Akne oluşumundan uzak durmak istiyorsanız yediklerinize dikkat etmeniz önemlidir. C vitamini deposu olarak bilinen tüm taze meyveler ve genel sağlığı destekleyici balık yağı iltihap oluşumunu engellerler.
Akneler nasıl sınıflandırılırlar?
Akne tedavisi için en uygun yönteme karar vermeden önce aknenin sınıflandırılması gerekir. Sınıflandırma işlemi çeşitli cilt testleriyle yapılır. Dört farklı akne türü vardır ve her birinin tedavi yöntemi başkadır.
- Hafif akne: Hafif akne en yaygın olan akne türüdür. Çoğunlukla burunda siyah nokta olarak veya yanaklarda kırmızı sivilceler şeklinde ortaya çıkar. Zaman zaman ortadan kaybolup tekrar ortaya çıkabilir.
- Orta akne: Orta dereceli aknede leke sayısı fazladır. Yüzün herhangi bir yerinde oluşabilir. Birkaç beyaz noktayla kendisini gösterebilir. Sıkılması durumunda içinden beyaz bir sıvı çıkar.
- Şiddetli akne: Şiddetli akne aslında iltihaplı aknedir. Birbirine yakın olacak şekilde yüzün büyük bir bölümünü kaplar. Ciltte çeşitli hasarlara yol açabileceğinden doğru akne tedavisi gereklidir.
- Kistik akne: Uğraşılması en zor aknedir. Mutlaka uygun akne tedavisi ile tedavi edilmelidir. Sadece yüzde değil vücudun diğer bölgelerinde dahi çıkabilir. Büyük bir kabarcık gibi gözükür ve içinde irin yer alır.
Hafif akne ve orta akne ciltte iz bırakma eğilimine sahip değildirler. Şiddetli akne ve kistik akne ise bu açıdan farklıdırlar. Mutlaka profesyonel destek alınmalı ve cilde en uygun akne tedavisi ile bir çözüm bulunmalıdır.
Akne tedavisi nasıl yapılır?
Akne tedavisi kişinin hayatında önemli bir aşamadır. Herhangi bir şekilde kendi başınıza müdahalede bulunmadan önce bir cilt uzmanına başvurmalısınız. Böylece aknenizi kontrol altında tutmayı başarabilirsiniz.
Doktorunuz cildinizde yer alan akneler için bir tedavi yöntemi belirlemeden önce cilt muayenesi gerçekleştirir. Stres durumunuzu ölçmek için çeşitli sorular sorar. Çünkü risk akne oluşumunda çok önemli bir faktördür.
Kadınların akne tedavisi için çok daha fazla araştırma söz konusudur. Özellikle regl döneminde olan kadınlar için farklı incelemeler yapılabilir. Yaşlılarda ise akne oluşumu daha farklı hastalıkların habercisi olabilir.
Akne tedavisi yöntemleri
Doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemini takip ettiğiniz sürece aknelerinize çözüm bulabilirsiniz. Akne tedavisi yöntemleri, kullanılacak ilaçlar ve ilaçların kullanım süresi aknenin türüne göre değişiklik gösterecektir.
1. Retinoid içeren ilaçlar
Retinoid içeren ilaçlar orta dereceli öneme sahip olan akne tedavisi için uygundurlar. Tretinoin içeren ilaçlar benzer yaklaşımla kullanılırlar. Retinoid veya tretinoin içeren ilaçları krem ve jel olarak bulabilirsiniz.
İlaçları ne kadar süre kullanacağınızı doktorunuz belirlemelidir. Genelde bölgesel kullanımlarda cilt alıştıkça her gün uygulama sürecine geçilir. Bu ilaçlar güneşe karşı hassasiyetinizin yükselmesine neden olabilirler.
2. Işık terapisi
Işık terapisi akne tedavisi için başvurulan önemli yöntemlerden biridir. Tedavi süreci genelde uzun sürer ve doğru ışık dozunu yakalamak zorlayıcıdır. Bu nedenle sık sık kliniği ziyaret etmek zorunda kalabilirsiniz.
Işık terapisi genellikle depresyonlu hastalarda veya uyku problemleri olan kişilerde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Akne tedavisinde ise hedef ışık dalgalarından yararlanarak bakterileri ortadan kaldırmaktır.
3. Kimyasal peeling
Kimyasal peeling yöntemi aslında salisilik asit kullanımının tekrarlanmasını sağlar. Doktorunuz salisilik asit içeren ilaçlar vermesine rağmen beklenen etkiyi göremiyorsanız akne tedavisi için kimyasal peeling yaptırabilirsiniz.
Kimyasal peeling tedavisi şiddeti yüksek olan aknelerde işe yarayan bir yöntem değildir. Akne tedavisi süresi boyunca cildin görünümünü iyileştirebilir ama belirli aralıklarla tekrarlanması gereken bir yöntemdir.
4. Antibiyotikli ilaçlar
Akne tedavisi için bölgesel uygulama yapılacaksa antibiyotikli ilaçlar kullanılabilir. Antibiyotik uygulaması sayesinde ciltteki bakteriler öldürülür. Akne olan bölgedeki kızarıklık ve iltihap kurutularak giderilir.
Tedavi süresinin başlangıcında doktorunuz uygun görürse antibiyotikli ilaçlara ek olarak farklı ilaçlar kullanabilirsiniz. Genel olarak benzoil peroksit içeren ilaçlar destekleyici olması açısından hastalara sunulurlar.
5. Anti-androjen ilaçlar
Anti-androjen içeren ilaçlar oral yolla alınan ilaçlardır. Özellikle kadınlarda antibiyotikli ilaçlar akne tedavisinde yardımcı olamazlarsa tercih edilirler. Hormonların yağ üreten bezelerine etki ederek çalışırlar.
Anti-androjen ilaçlar genelde çok sık kullanılmazlar ve neredeyse son tercihler arasında yer alırlar. Bunun sebebi göğüs bölgesinde hassasiyet oluşturması ve regl dönemindeki ağrıları aşırı şiddetlendirmesidir.
6. Dapson içeren ilaçlar
Dapson içeren ilaçlar özellikle ilthaplı akneleri kurutmak için kullanılır. Akneyle mücadele eden kadınlarda çok daha sık kullanılan bir ilaçtır. Günde iki kez bölgesel olarak uygulanması tavsiye edilir.
Diğer ilaçlara göre çeşitli yan etkileri vardır. Söz konusu yan etkiler kızarıklık ve kuruluktur. Eğer cildiniz aşırı kuruysa dapson içeren ilaçları kullanmanız tavsiye edilmeyebilir. Bu konuda doktorunuzdan ek bilgi alabilirsiniz.
7. Çıkarma yöntemi
Akne tedavisinde ilaçlar ve terapi yöntemleri genelde sonuç verirler. Bazı durumlarda şiddetli akneler çok inatçı olabilirler ve geride iz bırakabilirler. Kurutulsalar bile yüzünüzde beyaz veya siyah noktalar kalabilir.
Doktorunuz aknelerden kalan izleri çıkarmak için özel aletler kullanabilir. Bu yöntemde cildinizin görünümü epey bir iyileştirilebilir. Ancak aknenin durumuna göre yüzünüzde bazı yara izlerinin oluşması söz konusu olabilir.
8. Azelaik asitli ilaçlar
Azelaik asit doğal yollarla oluşan asitlerden biridir. Antibakteriyel özelliklere sahip bir asit olduğundan akne tedavisinde kullanılır. Azelaik asit içeren kremler ve jeller akne tedavisinin en önemli bileşenleridirler.
Doktorunuza danıştıktan sonra hamilelik döneminde dahi bu tür ilaçlar kullanabilirsiniz. Ayrıca yüzünüzde akne sebebiyle oluşan renk bozulmalarını düzeltebilmek için azelaik asitten destek alınabilir.
9. İzotretinoin içeren ilaçlar
İzotretinoin içeren ilaçlar aslında A vitaminidirler. Aknenin durumuna göre kullanırlar ama aknenin şiddetli olduğuna karar verilirse ilk başvurulan ilaçlar arasındadır. Buna rağmen önce diğer tedavi yöntemleri denenir.
İzotretinoin içeren ilaçlar dikkatli kullanılmalıdırlar. Bağırsak iltihabı ve depresyon gibi problemlere neden olabilirler. Ayrıca doğum kusurlarına yol açabileceği için hamile kadınlara asla önerilmezler.
10. Steroid enjekte etme
Yüzünüzde yer alan aknelerin durumu gerçekten çok kötüyse steroid tedavisi yapılabilir. Bunun için aknelerin içlerine steroid ilacı enjekte edilir. Çok sık başvurulan bir yöntem olmamakla birlikte oldukça etkilidir.
Steroid enjekte edildikten sonra akne olan bölgede oluşan ağrılar ortadan kaldırılır. Ayrıca diğer yöntemlere göre çok daha hızlı bir iyileşme süreci vardır. Buna rağmen ciltte renk değişimine neden olabilecek bir yöntemdir.
Ciltte ortaya çıkan her aknenin aynı olmadığını bilmeniz gerekir. Doktorunuz yaptığı incelemeler sayesinde aknenin şiddetini ölçmelidir. Ardından aknelerden kurtulabilmek için en uygun yöntem sunulmalıdır.
Size özel sunacağımız paket fiyatlardan yararlanmak ve kampanyalar hakkında bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz. Bizlere +90 549 149 39 03 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Detaylı vaka görmek için instagram ve youtube adreslerimizden bizi takip edebilirsiniz.